MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

Rómeó és Júlia erkélyjelenetek elemzése

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ezzel a foglalkozásával a középiskolákban kötelező drámaszöveg elemzésekhez kíván hozzájárulni, kiegészíteni azt. Egyrészt – kissé elmozdítva az irodalmi szempontoktól - bevezetjük a diákokat a színházi előadáselemzések világába, másrészt az egyes rendezői koncepciók különbözőségére hívjuk fel a figyelmet. A foglalkozás anyagát az OSZMI Audiovizuális Archívuma adja.

Bővebben...

Játékos tárlatvezetés

Állandó- és időszaki kiállításainkhoz korosztályokra szabott, játékos tárlatvezetéseket kínálunk.

Feladatlappal, szerepjátékok és helyzetgyakorlatok segítségével hozzuk közelebb kiállításainkat a legkisebbek számára is.

 

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

 

Örök szerelmesek

A program során játékos formában kalauzoljuk el a diákokat az állandó színháztörténeti kiállításunkban a nagy szerelmespárok: János vitéz és Iluksa, Rómeó és Julia valamint Ádám és Éva nyomában. A résztvevők így, az irodalmi szempontokat kiegészítve kapnak képet a művek színházi vonatkozásairól. A párok külön-külön és egyszerre is választhatók!

 

Ajánlott korosztály: 5. osztályos kortól

 

Jelmezes öltözködés

Múzeumi gyűjteményeink számos izgalmas színházi jelmezt rejtenek. A híres szerepekhez tartozó jelmezekből másolat készült, hogy bárki át tudja érezni, milyen lehet egy karakter megformálása a színpadon. Színházi jelmezbe bújva máris izgalmasabbá válik egy múzeumi látogatás.

 

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

 

 

Színházi vetélkedő

A program elsősorban a diákok kreativitására, fantáziájára épít, nem színházi ismereteikre. Puzzle, különféle keresőjátékok, helyzetgyakorlatok, rendhagyó olvasópróba, reklámfilm készítése és sok más mulatságos és tanulságos feladat viszi őket közelebb a színház világához.

 

Ajánlott korosztály: általános- és középiskolások

Színházi előadások, rendezői koncepciók

Régi és új színházi előadások felvételeiből válogatva és azokból részleteket vetítve hasonlítjuk össze a különböző rendezői elképzeléseket egy-egy drámán keresztül.  A drámák kiválasztása igazodik a tananyaghoz.

 
Ajánlott korosztály: középiskolások

Tematikus kézműves foglalkozások

A színház műfaja lehetőséget teremt arra, hogy betekintést nyerjünk olyan szakmák világába, mint a bábkészítés vagy a díszlet- illetve jelmeztervezés. 

A következő kézműves foglalkozásokat kínáljuk: bábkészítés különféle bábtechnikákkal, színházi makett készítés, árnyszínház készítés, díszlet-és jelmeztervek készítése, jelmezes baba készítés, őko programok az újrahasznosítás jegyében

 
Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Jeles napok

Jeles napokhoz kapcsolódunk színházi programokkal és kézműves foglalkozásainkkal:

Január 22. magyar kultúra napja
Március 27. színházi világnap
Április 11. költészet napja
Április 22. föld napja
Szeptember 21. magyar dráma napja
 
Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

 
 
Múzeumpedagógiai foglalkozás ára:  800 Ft/diák (kísérőknek ingyenes)
 
Előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges!
 
Érdeklődni és jelentkezni lehet Szebényi Ágnes múzeumpedagógusnál. Tel.: 06-1-375-1184/105-ös mellék, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
 
Share