MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

Képzelt színház - Tervezd meg saját színpadod!

Kassákizmus 3. Új dráma, új színpad  A magyar avantgárd színházi kísérletei című  időszaki kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozásunkon a színpadi tér, színpadtechnika fejlődésével ismertetjük meg az érdeklődőket.

 

 

Bővebben...

Rómeó és Júlia erkélyjelenetek elemzése

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ezzel a foglalkozásával a középiskolákban kötelező drámaszöveg elemzésekhez kíván hozzájárulni, kiegészíteni azt. Egyrészt – kissé elmozdítva az irodalmi szempontoktól - bevezetjük a diákokat a színházi előadáselemzések világába, másrészt az egyes rendezői koncepciók különbözőségére hívjuk fel a figyelmet. A foglalkozás anyagát az OSZMI Audiovizuális Archívuma adja.

Bővebben...

Olvasópróbától a premierig

 

Állandó kiállításainkhoz korosztályokra szabott, játékos tárlatvezetéseket kínálunk.

Feladatlappal, szerepjátékok és helyzetgyakorlatok segítségével hozzuk közelebb kiállításainkat a legkisebbektől a középiskolásig.

 

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Időtartam: kb. 45-90 perc

Örök szerelmesek

A program során játékos formában kalauzoljuk el a diákokat az állandó színháztörténeti kiállításunkban a nagy szerelmespárok: János vitéz és Iluska, Rómeó és Júlia valamint Ádám és Éva nyomában. A résztvevők így, az irodalmi szempontokat kiegészítve kapnak képet a művek színházi vonatkozásairól. A párok külön-külön és egyszerre is választhatók!

 

Ajánlott korosztály: 5. osztályos kortól

 

Rendhagyó illemtan jelmezes öltözködéssel

Játékos feladatokon keresztül megismerkedünk az alapvető és hagyományos illemszabályokkal, amit minden úrnak és úri hölgynek ismernie kell, majd jelmezek segítségével átváltozunk régi korok primadonnáivá és bonvivánjaivá. A híres szerepekhez tartozó jelmezekből másolat készült, hogy bárki át tudja érezni, milyen lehet egy karakter megformálása a színpadon. Színházi jelmezbe bújva máris izgalmasabbá válik egy múzeumi látogatás.

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Időtartam: kb. 90 perc

Színházi vetélkedő

A program elsősorban a diákok kreativitására, fantáziájára épít, nem színházi ismereteikre. Puzzle, különféle keresőjátékok, helyzetgyakorlatok, rendhagyó olvasópróba, reklámfilm készítése és sok más mulatságos és tanulságos feladat viszi őket közelebb a színház világához.

 

Ajánlott korosztály: általános- és középiskolások

Tragédia farmerben és tornacipőben

 
Színház, dráma- és előadáselemzés Madách Imre Az ember tragédiája című művének színházi feldolgozásain keresztül. Régi és új színházi előadások felvételeiből válogatva és azokból részleteket vetítve hasonlítjuk össze a különböző rendezői elképzeléseket.
 
Ajánlott korosztály: középiskolások
 
Időtartam: kb. 90-120 perc

Tematikus kézműves foglalkozások

A színház műfaja lehetőséget teremt arra, hogy betekintést nyerjünk olyan szakmák világába, mint a bábkészítés vagy a díszlet- illetve jelmeztervezés. 

A következő kézműves foglalkozásokat kínáljuk: bábkészítés különféle bábtechnikákkal, színházi makett készítés, árnyszínház készítés, díszlet-és jelmeztervek készítése, jelmezes baba készítés, őko programok az újrahasznosítás jegyében.

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Jeles napok

Jeles napokhoz kapcsolódunk színházi programokkal és kézműves foglalkozásainkkal:

Január 22. magyar kultúra napja
Március 27. színházi világnap
Április 11. költészet napja
Április 22. föld napja
Szeptember 21. magyar dráma napja
 
Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

 
 
Múzeumpedagógiai foglalkozás ára:  800 Ft/diák (kísérőknek ingyenes)
 
Előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges!
 
Érdeklődni és jelentkezni lehet Szebényi Ágnes múzeumpedagógusnál. Tel.: 06-1-375-1184/105-ös mellék, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
 
 
 
 
 
Share