Programjaink a Múzeumok Őszi Fesztiválján 2017

2017. szeptember 25. - november 12.

 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet épületében

Őszi programsorozatunk a „szorítom élő neszeit a világnak” – Szabó Magda színháza című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódik. Az írónő életművének egy becses darabját, az önéletrajzi ihletésű Régimódi történet című regényt idézzük meg különböző események során.

 
Beszélgetéssorozat vetítéssel

A Régimódi történet színpadi feldolgozásairól (Nemzeti Színház, Madách Színház, zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház, Veszprémi Petőfi Színház) vallanak az egykori alkotók, miközben az érdeklődőknek részleteket vetítünk az előadásokból.

 
Időpont: 2017. október 25.
Regisztráció: nincs
Helyszín: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.)
A program ingyenes!
 
Jablonczay Lenke és a família - rendhagyó családtörténet családfa készítésével
(múzeumpedagógiai foglalkozás)
 
Szabó Magda Régimódi történet című regényének családi viszonyrendszeréből kiindulva a rokoni kapcsolatokról, a családi címerekről és a történelmi családokról beszélgetünk a gyerekekkel sok játékkal. A foglalkozáson mindenki elkészítheti saját családfáját, megtervezheti családi címerét.
A programra általános iskolai csoportok jelentkezését várjuk. Előzetes bejelentkezés szükséges!
 
Időpont: a fesztivál időtartama alatt folyamatosan.
Információ és jelentkezés: Szebényi Ágnes (e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; tel.: 1 375 1184 /124)
Helyszín: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.)
Jegyár: 500 Ft/fő
 

A Bajor Gizi Színészmúzeumban

„Nyitott ajtó”- Pincétől a padlásig  Bajor Gizi egykori villájának titkokkal teli világa
 
(séta a múzeum épületében)

A Nemzeti Színház egykori dívája, a körülrajongott színésznő az 1930-as évektől a XII. kerület akkor még csöndes és városszéli egyik utcájában egy kétszintes villában élt egy óriási kert közepén. Mindez ma is áll, a Színészmúzeum vette birtokba. A közel ezer négyzetméternyi épületnek a nagyközönség előtt eleddig rejtett, titkokkal teli tereit fedezzük föl. Egykor menekülteket rejtő alagsorától a titkos kincsek lelőhelyét jelentő padlásig, valamint a kert rejtelmes zugait fedezzük föl együtt. Tesszük mindezt a közelgő éj leple alatt, sötétedés után.

Csak erős idegzetűek számára ajánlott! Zseblámpát mindenki hozzon magával!

 
Időpont: 2017. november 10. és 11. 18 óra
Regisztráció szükséges! (csoportlétszám max. 20-20 fő)
Információ és jelentkezés: Szebényi Ágnes (e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; tel.: 1 375 1184 /124)
Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
Jegyár: 500 Ft/fő
 

Programok az Új dráma, új színpad  A magyar avantgárd színházi kísérletei című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan

A Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kassák Múzeum és a Bajor Gizi Színészmúzeum Kassák Lajos születésének 130. és halálának 50. évfordulója alkalmából kiállítássorozatot rendez KASSÁKIZMUS címmel. Új időszaki tárlatunkhoz kapcsolódóan a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt kínálunk programokat.

 
Új dráma, új színpad. A magyar avantgárd színházi kísérletei
(kiállítás)
A tárlat Kassák Lajos és köre színházi tevékenységét, a korai magyar avantgárd színpadi kísérleteit mutatja be az 1915-1925 közötti évtizedre fókuszálva.
 
Megnyitó: 2017. október 26. 18 óra
Regisztráció: nincs
Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
Jegyár: ingyenes
 
 
Kísértetek vacsora előtt – Avantgárd filmkísérletek a húszas években 
(vetítéssorozat)

A felnőtt korosztály számára három alkalmas filmklubot szervezünk az időszaki kiállításunk témájához kapcsolódóan. A tárlat fókuszában az avantgárd művészet performatív aspektusának bemutatása áll. A kiállítótérben a színpadi alkotás megújításával foglalkozó alkotások és gondolatok jelennek meg és ezeknek fontos kiegészítője a film. Ehhez kapcsolódik tehát a vetítéssorozat, melynek nyitóeseménye a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül kerül megrendezésre. Ez alkalommal több rövidebb avantgárd kísérleti filmből adunk válogatást, amelyet egy filmesztétával való beszélgetés egészít ki. Az esemény egyszerre szól a kísérleti filmek és az avantgárd művészet kedvelőihez.

 

Az első alkalom időpontja: 2017. november 8. 16 óra
Regisztráció: nincs
Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
Jegyár: 500 Ft/fő
 
 
Képzelt színház - Tervezd meg saját színpadod!
(múzeumpedagógiai foglalkozás)

Az Új dráma, új színpad  A magyar avantgárd színházi kísérletei című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódóan kreatív múzeumpedagógiai foglalkozást kínálunk. Ennek keretében a csoportokkal játékos módon fedezzük fel, milyen színpadtípusok bukkantak fel a színháztörténet során, külön kitérve az avantgárdban megjelenő izgalmas kísérletezésekre. Ezután a kollázs és montázstechnikákkal megismerkedve, a résztvevők maguk is kipróbálhatják a színpadtervezés folyamatát. Az alkotásokból pedig rögtönzött kiállítást rendezünk a Kiesler-féle új színpadtechnikai kiállítás mintájára.

 

A programra általános és középiskolás csoportok jelentkezését várjuk. Előzetes bejelentkezés szükséges!

 

Időpont: 2017. október 27-től a fesztivál időtartama alatt folyamatosan.
Korosztály: 11-18 év
A foglalkozás időtartama: kb. 90 perc
Információ és jelentkezés: Maksai Ágnes (e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. ; illetve a múzeum nyitvatartási idejében (sze-v 14-18h) tel.: 1 225 3161
Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
Jegyár: 800 Ft/fő
 
 
Share