OSZMI-PODCAST - "Latinovits Zoltán rendezni akart és társulatot vezetni" - online beszélgetés

Bővebben

FIGYELEM - október 23-án a Bajor Gizi Színészmúzeum ingyenesen látogatható!

Bővebben

PINCÉTŐL A PADLÁSIG - esti villaséta a Bajor Gizi Színészmúzeumban.  2021. október 22.

Bővebben

JANOVICS JENŐ ÉS A NÉMAFILM - beszélgetés vetítéssel. BGM, 2021. október 28.

BővebbenA Kulturális Örökség Napjain tízezrek kerekednek fel, hogy meglátogassák a bennünket körülvevő történeti épületeket, vagy részt vegyenek egy-egy, a műemléki értékeket bemutató sétán. Ezen a hétvégén olyan történeti épületek nyilnak meg, amelyek általában el vannak zárva a nyilvánosság elől.
 
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet idén is bekapcsolódik a programsorozatba. Az érdeklődők a program keretében az intézményünknek helyt adó Krisztina körúti Áldásy-palota épülettörténetével és az itt található gyűjteményekkel ismerkedhetnek meg a vezetett épületbejárások során.
Vezetők: dr. Csiszár Mirella és Csalló Erzsébet
 
Jelentkezéseket csak korlátozott számban tudunk fogadni. Az épület egyénileg nem bejárható!
 
 
IDŐPONT: 2021. szeptember 18-19.
A csoportok mindkét nap 11.00 és 13.00 órakor indulnak az épület bejárata elöl. (Az egyes séták időtartama kb. 90 perc)
 
HELYSZÍN: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (1013 Budapest, Krisztina krt. 57.)
 
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jogelődjét a magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 decemberében alapították, melynek igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzését a következőképpen határozták meg: a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek (Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla) ismertsége illetve az akkor már megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést segítette Gobbi Hilda kiterjedt kapcsolatrendszere is. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit, hiszen a többi muzeális intézményben, közgyűjteményben vagy marginálisan jelent meg a színházművészet vagy csak a papíralapú dokumentumokra terjedt ki a gyűjtőkör.
 
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete. A 19. század negyvenes éveiben Áldásy Antal kapitány építtette. 1855-1866 között ez az épület volt a család otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű angol építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.
 
A KÖN további programjairól tájékozódni IDE kattintva lehet...