Átadták a 2018. évi Aase- és Ivánka Csaba-díjakat és a Bálint Lajos-vándorgyűrűt

 2018. december 17-én ünnepélyes keretek között, a hagyományoknak megfelelően a Bajor Gizi Színészmúzeumban került sor a 2018. évi Aase-díjak, az Ivánka Csaba-díj és a Bálint Lajos-vándorgyűrű átadására.

 
Csombor Teréz, Homonnai Katalin, Nagy Zoltán és Bicskei István az Aase-díj 2018-as kitüntetettjei /forrás: szinhaz.hu/
 
"A színpadon az emlékezetes pillanatok megformálásához nagy tehetségekre, színes egyéniségekre, kiváló színészekre van szükség, mint a mai díjazottak is, akik képesek a karakter minden jegyét egy pillanatba sűríteni, egy jelenetben egy egész élettörténetet elmondani" – mondta Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős helyettes államtitkára az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet által rendezett díjátadón.
 
 
AASE-DÍJ

Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A budai házának halála utáni értékesítéséből befolyt összeg kétharmadát szánta a díj alapítására. Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről neves színművészekből álló kuratórium dönt.

Az Aase-díj kuratóriumának képviseletében Egri Márta, Ráckevei Anna és Márton András színművész vett részt a díjátadón. 2018-ban Aase-díjban részesültek:

Csombor Teréz, a kecskeméti Katona József Színház művésze
Homonnai Katalin, a Stúdió K Színház művésze
Bicskei István, a Debreceni Csokonai Színház művésze
Nagy Zoltán, az Újszínház művésze
 
 
BÁLINT LAJOS-VÁNDORGYŰRŰ
 
A Bálint Lajos-vándorgyűrűt Brüll Krisztina, a Thália Színház művészeti főtitkára vehette át. A díjat Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye alapította. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt. A díj kezelője a Magyar Színházi Társaság, odaítéléséről évente a Színházi Dramaturgok Céhe, illetve a Színházi Titkárok Társasága dönt.
 
 
IVÁNKA CSABA-DÍJ

Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagy tehetségű Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője volt. Emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására a művész édesanyja és testvérei 2000-ben alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerés az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban kerül átadásra, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak.

A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben.

2018-ban Ivánka Csaba-díjban részesült: Soltész Bözse, a Pesti Magyar Színház művésze.

 
Az Ivánka Csaba-díj kuratóriumának képviseletében Kubik Anna színművész és Bartos Zsóka, Ivánka Csaba özvegye, a kuratórium titkára, a Magyar Színházi Társaság képviseletében Vajda Márta ügyvezető titkár vett részt az ünnepségen.
 
GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!
 
 
KÉPEK  DÍJÁTADÓRÓL:
 

 

Fotók: Kovács Éva / OSZMI