2019. évi Aase- és Ivánka Csaba-díjak és a Bálint Lajos-vándorgyűrű átadása

Gobbi Hilda (Aase) és Jávor Pál (Peer). Henrik Ibsen: Peer Gynt. Nemzeti Színház, 1941
 
 
2019. december 16-án (hétfőn) 15 órakor került sor a 2019. évi AASE- és IVÁNKA CSABA-DÍJAK valamint a BÁLINT LAJOS VÁNDORGYŰRŰ ünnepélyes átadására a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az ünnepelteket Bodolay Géza, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszöntötte, a díjakat átadta dr. Ragány Misa, az EMMI főosztályvezetője.
 
AASE-DÍJ
Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A budai házának halála utáni értékesítéséből befolyt összeg kétharmadát szánta a díj alapítására. Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”
A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a Színészkamara által választott kuratórium dönt.
2019-ben Aase- díjban részesült:
 
Hullan Zsuzsa, a Vígszínház művésze
Spolarics Andrea, a Budaörsi Latinovits Zoltán Színház űvésze
Megyeri Zoltán, a Tatabányai Jászai Mari Színház művésze
Schneider Zoltán, a Radnóti Színház színésze
 
BÁLINT LAJOS-VÁNDORGYŰRŰ
A díjat Spiegel Annie, Bálint Lajos özvegye, maga is neves dramaturg, valamint Budapest Főváros Tanácsa alapította 1976-ban. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és művészeti titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező, író, dramaturg volt. A díj kezelője a Magyar Színházi Társaság, odaítéléséről évente a Színházi Dramaturgok Céhe, illetve a Színházi Titkárok Társasága dönt.
Bálint Lajos-vándorgyűrűt idei díjazottja:

Gáspár Ildikó dramaturg, rendező (Örkény Színház)

 
IVÁNKA CSABA-DÍJ
Ivánka Csaba (1948-1996) a Nemzeti Színház tragikusan fiatalon elhunyt nagy tehetségű Jászai Mari-, és Tamási Áron-díjas színész-rendezője volt. Emlékének ápolására és a magyar színházművészet támogatására a művész édesanyja és testvérei 2000-ben alapítványt hoztak létre azzal az elsődleges rendeltetéssel, hogy évente egy alkalommal egy arra érdemes színházművész elnyerhesse a díjat. Az elismerés az alapítók szándéka szerint elsősorban olyan színházak társulataiban kerül átadásra, amelyek Ivánka Csaba művészi életében fontos szerepet játszottak.
A díjat egy pályatársakból álló kuratórium ítéli oda minden évben. A díjazottak Pusztai Ágoston szobrászművész alkotását vehetik át.
Az Ivánka Csaba-díj idei kitüntetettje:

Rancsó Dezső, a Pesti Magyar Színház tagja

GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!
 
 
KÉPEK  DÍJÁTADÓRÓL:
 

 

Fotók: Kovács Éva / OSZMI