Múzeumok Őszi Fesztiválja - 2021

 
 
Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet idén is csatlakozik a Múzeumok Őszi Fesztiválja eseményeihez. Októberben változatos programokkal várjuk látogatóinkat a BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUMBAN.
 
Október 1. 18 óra
Villakoncert a zene világnapján
A zenei világnap alkalmából kamarazenei sorozatunk rendhagyó műsorral jelentkezik. Októberben fővárosi zeneiskolák növendékei és zeneakadémiai hallgatók muzsikálnak a Bajor-villában. A változatos zenei formációk, a különböző zenei korszakok és stílusok egy igazán színes és sokféle zenei műfajt bemutató koncertet ígérnek.
Belépő: 1000 Ft
 
Október 2. 10 óra
Fényből szőtt mesék                                                             
Sorozatunk elsősorban óvodás korú gyerekek és szüleik számára kínál kellemes perceket egy-egy szombat délelőtt, mely során a mesék és a muzsika világában barangolunk, továbbá sokféle ötlettel segítjük a kézműveskedni vágyókat.
Közreműködik: Kecskés Karina színész-drámapedagógus és Fehérváry Lilla előadóművész
Belépő: 1000 Ft
 
Október 14. 18 óra
Műtárgylesen: Bill Brandt portréi Bajor Giziről
Új ismeretterjesztő sorozatunk beszélgetései az OSZMI gyűjteményének egy-egy kiválasztott darabja köré szerveződnek. A program célja a kiállításainkban látható műtárgyaink népszerűsítése, azok minél több oldalról való megközelítése és láthatóvá tétele. 
Belépő: 1000 Ft
 
Október 16. 18 óra
Családi villaséta az egykori Bajor-villában
A Nemzeti Színház legendás színésznőjének, Bajor Gizinek egykori lakhelye megannyi titkot rejt. A hatalmas villában barangolva a legkülönfélébb kalandokba keverednek a gyerekek. Szüleiket sem engedjük el, színházhoz, színháztörténethez kapcsolódó történetekkel, vetítéssel, kvízjátékkal készülünk. 
Belépő: 500 Ft/gyerek, 1000 Ft/felnőtt
 
Október 22. 19 óra
„Pincétől a padlásig” - villaséta Bajor Gizi egykori otthonában 
A Nemzeti Színház egykori dívája, a körülrajongott színésznő az 1930-as évektől a XII. kerület akkor még csöndes és városszéli egyik utcájában egy kétszintes villában élt egy óriási kert közepén. Mindez ma is áll, a Színészmúzeum vette birtokba. A közel ezer négyzetméternyi épületnek a nagyközönség előtt eleddig rejtett, titkokkal teli tereit fedezzük föl. Egykor menekülteket rejtő alagsorától a titkos kincsek lelőhelyét jelentő padlásig, valamint a kert rejtelmes zugait fedezzük föl együtt. Tesszük mindezt a közelgő éj leple alatt, sötétedés után.
Regisztráció szükséges! ( Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. )
Belépő: 2000 Ft
 
Október 28. 18 óra
Janovics Jenő és a némafilm 
Vetítés beszélgetéssel.
Belépő: 1000 Ft
 
október 31.  15 óra                                                                             
Kiállításmegnyitó
„Embernek röpülni boldogság” – Latinovits Zoltán (1931–1976)
A színész halála után csak emlékek maradnak. Játékemlékek, kellékek. Halálával művészete megszűnik. A kortársak halálával emléke is kivész. Festmény vagy fénykép marad utána, halott mozgókép, valamely régi pillanat viaszlemeze, kellékek, rossz kalap, sétabot, sír. Élete szűntével varázsa is megszűnik” – írta Latinovits Zoltán a Ködszurkáló című, 1973-as művében. 
Tárlatunk a Latinovits-legendán áttörve megidézi az alkotás minden gyötrelmével, örömével, bánatával küzdő, teremtő ember alakját. Bemutatja azt a társadalmi környezetet, melyben a meg nem értett művész létezett, bár voltak támogatói és szövetségesei, az ellenfelek nagyobb táborba tömörültek. Hivatalos levelek, szerződések, kritikák, újságcikkek tanúsítják, hogyan szűkült egyre keskenyebbé művészi tevékenységének színtere, hogyan akadályozták küldetésének beteljesülését. 
A kiállításban hangsúlyosan megjelenik Latinovits előadó-művészi tevékenysége is, melyet nemzetépítésnek tartott: a múlt költőinek hangján kortársaihoz szólt. Rövidre szabott művészi pályáját sok ezer ember követte kitüntetett figyelemmel, tragikus halála az egész országot mélyen megrendítette. 
A belépés ingyenes!