Műtárgylesen - El Kazovszkij színházi díszlet- és jelmeztervei

Új ismeretterjesztő sorozatunk intézményünk színháztörténeti gyűjteményének egy-egy darabját mutatja be, mellyel célunk a gyűjtemény népszerűsítése, minél több oldalról való megközelítése és láthatóvá tétele.

El Kazovszkij jelmezterve Beaumarchais: Figaro házassága, avagy egy bolond nap című előadáshoz. 
Szigligeti Színház, Szolnok, 1983. Rendező: Szikora János
PIM-OSZMI Szcenikai Gyűjtemény
 

A novemberi alkalom során El Kazovszkij egy-egy díszlet- és jelmeztervén keresztül a művész színházi alkotásai kerülnek a középpontba. El Kazovszkij, a huszadik századi magyar képzőművészet különleges alkotója volt, aki festményein és grafikáin keresztül egy sajátos, egyéni világot teremtett meg, amelynek térbeli kiterjesztésére performanszain keresztül is kísérletet tett.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Szcenikai Gyűjteményében található jelmezterv, amelyet a Szolnoki Szigligeti Színház 1983-as Beaumarchais előadása, a Figaro házassága, avagy egy bolond nap, valamint a budapesti József Attila Színház által 1993-ban bemutatott, Bertolt Brecht A városok sűrűjében című produkciójához készült díszlettervek El Kazovszkij munkásságának egy ritkábban tárgyalt oldalát mutatják be, színházi alkotásainak jellemző karakterjegyeibe adnak betekintést. A kiválasztott művek által megismerhetjük a művész színpadi látásmódját, a drámák köré szervezett összművészeti alkotásokat.
 
RÉSZTVEVŐK: 
Uhl Gabriella művészettörténész (Budapesti Metropolitan Egyetem)
Halász Tamás tánctörténész, kritikus (PIM-OSZMI Táncarchívum)
Moderál: Galácz Judit (PIM-OSZMI – Bajor Gizi Színészmúzeum)
 
IDŐPONT: 2021. november 5. (péntek)  18:00 óra
HELYSZÍN: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
BELÉPŐ: 1000 Ft