Bajor Gizi jelmeze

Bajor Gizi (1893–1951) Kossuth-díjas színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja május 19-én lenne 123 éves. Egykori villája 1952-től az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum. Itt, a földszinten található Bajor Gizi emlékszoba állít emléket a művésznő munkásságának. Nemcsak az állandó kiállítás, hanem az intézmény számos kiadványa is megemlékezik Bajor Gizi művészetéről (Vendégségben Bajor Gizinél, szerk.: Gajdó Tamás, 2012; „…mulandó létünk egy ideig élő emlék marad”, szerk.: Ács Piroska, Lakos Anna, 2012).

Bajor Gizi jelmeze Heltai Jenő A néma levente című színjátékában. Magyar Színház, 1945. 
OSZMI Jelmeztár, 2016.2.1 ltsz. Fotó: Szebeni-Szabó Róbert
 
Nemrég került az OSZMI Szcenikai Gyűjteményébe Bajor Gizi pályájának egy nagyszerű emléke, Heltai Jenő A néma levente című vígjátékának Zilia szerepében viselt egyik jelmeze. Bajor Gizi két alkalommal is megformálta ezt a szerepet. A darab ősbemutatóját 1936. március 20-án tartották a Magyar Színházban Hevesi Sándor rendezésében, a címszerepet Törzs Jenő alakította. A díszleteket Upor Tibor, a jelmezeket Tüdős Klára tervezte az előadáshoz, mely hatalmas sikert ért el. Az előadássorozatnak csak az vetett véget, hogy Bajor Gizinek szeptemberben vissza kellett térnie anyaszínházába, a Nemzeti Színházba.

 

A zsidótörvények Heltai Jenő műveit is leparancsolták a magyar színpadokról, így némi kárpótlást jelenthetett a vészkorszakot túlélt mesternek, hogy 1945. december 7-én a Magyar Színház újra műsorra tűzte nagysikerű színművét, A néma leventét, melynek női főszerepében Timár József partnereként ismét Bajor Gizi lépett fel. Az előadást Horvai István rendezte, a díszletterveket Upor Tibor, a jelmezterveket Nagyajtay Teréz készítette. Az Izabella téren álló Magyar Színház ekkor önálló intézmény volt, bár épületében időnként a Nemzeti Színház is tartott előadásokat, 1948 és 1951 között pedig hivatalosan is a Nemzeti kamaraszínházaként működött. Így lehetséges, hogy a jelmez bélésére később rákerült a Nemzeti Színház női ruhatárának pecsétje is.

Bajor Gizi Zilia szerepében. Magyar Színház, 1936. Fotó: Angelo
 
A jelmezt tervező Nagyajtay Teréz, Kossuth-díjas iparművész, a Nemzeti Színház számos jelentős művészének színpadi öltözetét tervezte, de ezek között is kiemelkedtek a Bajor Gizi számára tervezett színpadi viseletek. Nagyajtay (Pauspetrl) Teréz viseleti és jelmezterv gyűjteményét szcenikai tárunkban őrizzük. E különleges képi világ bemutatására adott lehetőséget szcenikai könyvsorozatunk harmadik kötete, a jelmeztervező akvarell képeinek bemutatásával.

Új szerzeményünk – Bajor Gizi színpadi viselete Zilia Duca szerepében – Tordai Hajnal jelmeztervező áldozatos forráskutató, feltáró munkájának köszönhetően került gyűjteményünkbe. Jelmeztárunk legújabb darabját a Centrál Színházban rendezett kamara kiállításon mutattuk be 2016. április 7-én, számos más jelentős tervező jelmeze mellett.

Nagyajtay Teréz anyagválasztásának, ötleteinek köszönhetően a ruha hét évtizeddel a bemutató után is őrzi légiességét, színharmóniáját. Szabásvonala Bajor Gizi kecses formáinak lenyomata. Ugyanakkor a történetiség elvét is szem előtt tartva a Mátyás korabeli viselet hű képe.

Írta: Turnai Tímea

Fotó: Szebeni-Szabó Róbert