Tabu kollekció

Halas Dóra – Nagy Fruzsina – Soharóza: Tabu kollekció
A Fragmentumok szekció speciális programja
HELYSZÍN: Iparpalota, Központi Terem
AZ ELŐADÁSOK IDŐPONTJAI: 2019. június 8. 13:00 óra és 18:00 óra, 2019. június 9. 13.30 óra
Alkotók:
Koncepció: NAGY Fruzsina, HALAS Dóra, SOHARÓZA
Karmester/Zeneszerző: HALAS Dóra
Jelmezterv: NAGY Fruzsina
Koreográfia: DUDA Éva
Vizuális design: KISS Ákos
Hang design: BARTHA Márk
Leírás
Test, szex, betegség, vér, halál, gender-kérdés, horrormondókák gyerekeknek. Főszerepben a kényes témák és a külső-belső tabuk ihlette extravagáns ruhaköltemények. A Tabu kollekció Nagy Fruzsina jelmeztervező és a nagy népszerűségnek örvendő, Soharóza nevű kórus vezetőjének, Halas Dóra karnagynak közös vizuális és hangzó alkotása. A két művésznő, szakmáik ötvözéséből születő látványos divatkoncertje olyan játékos világképet rajzol elénk, melyben az izgalmas és titkon mindenkit foglalkoztató tabutémák vonulnak fel a mindennapok frusztrációinak kifutóján, hogy végre egyszer valóban farkasszemet nézhessünk velük.
Az előadás eredeti bemutatója 2016 szeptemberében volt, a budapesti Trafó – Kortárs Művészetek Háza színpadán. A Trafó honlapján a következőképpen fogalmaznak a produkcióval kapcsolatban: „A Soharóza 25 kórustagjával közösen teremtett Tabu kollekció szókimondó világának szereplői az intimitás tradícióit felrúgó kérdéseket sajátos humorral kezelik: halálrevüket rendeznek, tisztelik a termékenységet, az őserőt, vagy akár a harciasságot szimbolizáló menstruációs vért, és bátran néznek szembe testi és lelki betegségekkel. A kifutót idéző színpadon a folyamatosan változó emberi test, a nemi szerepek, a szexualitás, az ösztön és a gyermeki félelem különböző extrém jelmezek ihletforrásaivá lesznek. Egy-egy „hangszerruha” pedig absztrakt zsánerképeket idéz meg a Kiss Ákos médiaművész és Bartha Márk sound designer által megálmodott vizuális effektek és elektronikus hanghatások sajátos kompozíciójában. Az éneklő modelleknek – többek közt 3D-nyomtatással és ledvilágítással – tervezett, közel száz egyedi jelmezt és kelléket fényvetítések emelik ki a térből. A mind zenei, mind vizuális határok feszegetésével kísérletező, szándékoltan provokatívnak ható műfaji kombináció különleges és újító lehetőségeket rejt magában.”
Forrás: trafo.hu
Nagy Fruzsina az Országok és Régiók magyar pavilonjának kiállításában és a Fragmentumok szekció válogatásában is részt vesz tervezőként a Prágai Quadriennálé programjában.