Ettől Vígszínház a Vígszínház

Múlt csütörtökön, a Darvas Iván időszaki kiállításhoz kapcsolódóan vendégünk volt a Vígszínház két művésze, Marton László és Fesztbaum Béla. A jó hangulatú, videókkal illusztrált beszélgetésre majdnem teljesen megtelt a Színészmúzeum előadóterme.

Darvas Iván 1965 és 1989 között volt a Vígszínház tagja, ekkor játszotta el többek között Moliére-t az Őfelsége komédiásában, amelyet Marton László a színész egyik legnagyobb alakításaként tart számon. Darvas Iván apropóján a két meghívott művész felidézte a Vígszínház százhúsz éves történetét is.

 

Bulgakov: Őfelsége komédiása. Vígszínház, 1980
Darvas Iván (Moliere) és Hernádi Judit (Armande Béjart)
Fotó: MTI

 
Érdekesség, hogy Fesztbaum Béla pár hete védte meg doktori disszertációját, amelyet Ditrói Mórról, a Vígszínház első igazgatójáról írt. Mint elmondta, már Ditróinál is jellemzőek voltak azok a kettősségek, amelyek végig kísérték a színház eddigi történetét: hagyományőrzés és megújulás, szórakoztatás és népművelés.
 

A két művész emellett még kiemelte, hogy a Vígszínház előadásai mindig a jelenhez szólnak. A Képzelt riport… például annyira elkapta a korszellemet, hogy az előadásra rendőrök engedték be a nézőket. Egy másik fontos előadás, a Padlás pedig már a második generációval szeretteti meg a színházat. Mint Fesztbaum Béla a beszélgetés vége felé viccelődve megjegyezte: ő már három szerepben is játszott az évek során a Padlásban, egyelőre azonban Mamóka szerepét még nem kapta meg.

 

Írta: Hajnal Márton

2016.02.18