2021. évi Aase-díjasok köszöntése és díjátadó a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Gobbi Hilda (Aase) és Jávor Pál (Peer). Henrik Ibsen: Peer Gynt. Nemzeti Színház, 1941
 
 
2021. december 13-án (hétfőn) 15 órakor került sor a 2021. évi AASE-DÍJ ünnepélyes átadására a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az ünnepelteket dr. Szabó Attila, a PIM-Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatóhelyettese köszöntötte, majd Novák János, a Kolibri Színház igazgatója, a Magyar Színházi Társaság elnökségi tagja beszélt az Aase-díjról. Az EMMI részéről Tőkés Nikoletta színházművészeti referens volt jelen.
 
AASE-DÍJ
Az Aase-díjat magyar színházi előadások epizódszerepeinek megformálói kapják. A díjat Gobbi Hilda alapította végrendeletében. A budai házának halála utáni értékesítéséből befolyt összeg kétharmadát szánta a díj alapítására. Az alapító színésznő ezt írta a díjról: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”
A díj Henrik Ibsen Peer Gynt című drámakölteményének egyik színpadi alakjáról kapta a nevét. Aase anyó Peer Gynt édesanyja. Maga a szerep rövid, azonban felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget. Az Aase-díj alapkezelője a kulturális tárca és a Színházi Társaság, a díj odaítéléséről a Színészkamara által választott kuratórium dönt. A díjakat odaítélő kuratórium tagjai Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András színművészek.
 
2021-ben Aase-díjban részesült:
 
SALLAI VIRÁG, a Kolibri Színház művésze
UNGER PÁLMA, a Pécsi Nemzeti Színház művésze
GELÁNYI IMRE, a Látókép Ensemble művésze
TÓTH KÁROLY, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház művésze
Tóth Károly helyett Sediánszky Nóra dramaturg, a nyíregyházi színház művészeti tanácsadója vette át  a díjat, mivel a díjazott nem tudott részt venni a díjátadón. 
 
Sallai Virág bábművész pályáját az Állami Bábszínházban kezdte. Naiva- és karakterszerepeket egyaránt sikeresen alakít. Alapító tagja lett az 1992-ben a létrejött Kolibri Színháznak, részt vállalt a magyar gyerek- és ifjúsági színház megújításában. Érzékeny és precíz bábmozgatása által kelt életre a legendás Háry János Örzséje és ő volt Ariel, Shakespeare Viharjának légi szelleme.
 
Unger Pálma színművész 1974 óta játszik a Pécsi Nemzeti Színházban, amelynek örökös tagja. A teátrumban főként szubrett szerepekben, zenés vígjátékokban és karakter figurákban mutatkozott be a pécsi közönségnek. Megcsillantotta komikai vénáját is és a groteszk és abszurd iránti fogékonyságát. Sikeresen játszotta el többek között Genet Cselédek című művének Claire, Carlo Goldoni A chioggiai csetepaté című komédiájának Pasqua alakját. Évtizedekig művészeti vezetője volt a Pécsi Sziporka Gyerekszínpadnak.
 
Gelányi Imre nem hivatásos színész, gyermekvédelmi szakemberként dolgozik. 2015 óta tagja a Hajdu Szabolcs vezette Látókép Ensemble-nek. A Hajdu Szabolcs filmrendező írta és rendezte filmek és színdarabok rendszeres szereplője Debrecenben és az ország számos színpadán. Szerepel többek között Ernelláék Farkaséknál, Kálmán-nap, Egy százalék indián színházi trilógiában. Gelényi Imre pár jeleneten belül maximálisan bejárja a szerep által kínált spektrumot, és maradéktalanul kihasználja a jelenetek dinamikai lehetőségeit.
 
Tóth Károly színművészt Bozóky István szerződtette a nyíregyházi teátrumba 1982-ben, kisebb megszakítással azóta is a Móricz Zsigmond Színház tagja. A színészt villanásnyi pillanatokban sorsot felmutatni tudó szikár játékstílusa, fanyar humora különösen emlékezetes volt Ivo Krobottal közösen készített munkáiban (Harlekin milliói, Platonov, Túl zajos magány), vagy a Liliom, a Kétfejű fenevad, a Tizenkét dühös ember egy-egy szerepében.
 
GRATULÁLUNK A DÍJAZOTTAKNAK!
 
 
SZKÁROSSY ZSUZSA FOTÓI A DÍJÁTADÓRÓL: