Kincsvadászat: a Squat Színház felvételei (1979–1985)

Havonta jelentkező sorozatunk az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gazdag gyűjteményének legizgalmasabb darabjait mutatja be az érdeklődőknek. Ezúttal az intézményünk Audiovizuális gyűjteményében őrzött felvételekből válogattunk. 
 
Breznyik Péter, Halász Péter, Koós Anna, kiválva az Egyetemi Színpadból, 1969-ben a zuglói Kassák Művelődési Házban saját színházat alapítottak Kassák Ház Stúdió néven. Itt csatlakoztak hozzájuk Bálint István, Buchmüller Éva, Kollár Marianne és mások. Az alkotóközösség a korabeli performanszok és happeningek esztétikájára épülő színházi kísérleteit – bár direkt politikai utalásokat nem tartalmaztak – a hatalom néhány év után gyakorlatilag betiltotta, így 1972-től már Halász Péter és Koós Anna Dohány utca 20. szám alatti otthonában mutatták be legendás lakásszínházi előadásaikat. A csapatot 1976-ban emigrációra kényszerítette a politika, ezután SQUAT THEATRE néven működtek tovább, először Nyugat-Európában, majd New Yorkban telepedtek le. A Squat Színházat az 1980-as években New York tíz legfontosabb kulturális intézménye egyikeként tartották számon. Az eredeti együttes 1984-ben oszlott fel. 2000-ben a társulat egykori tagjai az OSZMI-nak ajándékozták a Squat Theatre közel 58 órányi videóanyagát. Összeállításunkban számos díjat nyert előadásaik, a Pig, Child, Fire! (Disznó, gyerek, tűz!) és az Andy Warhol’s Last Love (Andy Warhol utolsó szerelme) néhány részlete tekinthető meg. 
Halász Péter színházról vallott gondolata örök érvényű igazságot fogalmaz meg:
A színház a leghatékonyabb közös szellemi tér: rendelkezésre áll minden, ami csak van akár a köznapi életben, akár a művészetekben. A színész és a néző valóságos, élő kapcsolata az az egyetlen lehetséges terület, ahol a színház felveheti a versenyt a tévével és a filmekkel.”
 
Az összeállítás elérhető 2021. április 23-án 9 órától az OSZMI YouTube-csatornáján: