• Színházi hagyomány és megújulás

    Theatre Heritage and Innovation


 
Az EGT Alap által támogatott Színházi hagyomány és megújulás című projekt keretében 2017. január 23-24-én Espen Dekko norvég bábos tartott zártkörű workshopot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A műhelymunka résztvevői fiatal, képzett bábjátékosok voltak. 
 
Espen Dekko csaknem három évtizede használja a bábot a művészi kifejezés eszközéül. Társulatának, a 2000-ben alapított Dekkoartnak fő célja, hogy a bábjáték vizuális és metaforikus nyelvén keresztül közvetítse napjaink drámáit. A társulat felnőtteket és gyermekeket megszólító előadásai a vizualitásra, a képekkel elmesélt történetekre épülnek. Espen Dekko szerint a bábjátékos „hivatásos manipulátor”, aki hozzájárul ahhoz, hogy a néző elhiggye a színpadi illúziót. A bábjátékos az, aki a néző számára megteremti azt az illúziót, hogy a halott anyagnak is lehet lelke.
 
A tárgyanimációs workshopon fiatal budapesti, vidéki és határon túli bábművészek, bábrendezők vettek részt, az alábbi filmen, a norvég workshopvezető mellett ők is beszámolnak a műhelymunka tapasztalatairól. Pedagógiai módszeréről, budapesti tapasztalatairól Espen Dekko a 2017. január 25-én tartott szakmai konferencián is előadott . Előadása olvasható a Visszaszámlálás című kötetben.