Mindenhol jelen

Wellesz Ella (1910–1997) színházi felvételei

Wellesz Ella a magyar színházi fényképezés kikerülhetetlen alakja. Életműve, amely döntően színházi tárgyú felvételekből áll, színháztörténeti kuriózum. Wellesz Ella „mindenhol ott volt”: a negyvenes évek színiakadémiai előadásain éppúgy, mint a kabarék közönségigényekhez gyorsan alkalmazkodó sűrű bemutatóin, vagy a statiszták öltözői körül. Nem a géppel vágott, hanem a laborban finomított, ott adta meg a végleges formát, kompozíciót. És (akarva-akaratlan) ez Wellesz Ella különlegessége, szinte zsenialitása. Egy Wellesz-kép a sajtóban mindig korrektnek látszik. Most azt szerettük volna megmutatni, ami az újságlapokból nem derül ki: ahogy Ella néni a kulisszák mögött élt, mozgott. 

 
A KIÁLLÍTÁS ANYAGA: 
39 darab 40x50 cm-es tabló (paszpartuzott fotómásolatok, keret nélkül)
 
A KÖLCSÖNZÉS DÍJA: 30.000 Ft + Áfa
(A kölcsönzési díj min. 1 - max. 2 hónapos kölcsönzési időre értendő. Az ár nem tartalmazza a szállítási költségeket és az installálást.)
 
 
INFORMÁCIÓ:
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 1013 Budapest, Krisztina krt. 57. Tel.: 06-1-375-1184, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 

 

 

A képeket válogatta: Füle Péter (OSZMI, Fotótár)