Simándy József vándorkiállítás

„Benne voltam a muzsikában és a muzsika bennem volt”

 

Simándy József 2016. szeptember 18-án lenne 100 éves.

Simándy a 20. századi operajátszás kiemelkedő alakja volt, gyönyörű orgánuma, színpadi játéka, az 1945 utáni diktatórikus politikai környezetben tanúsított magyarsága a magyarországi és a határokon túl élők számára is erőt és bátorítást adott a nehéz időkben.

E jeles évforduló alkalmából az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet két kiállítást tervez. Egy nagyszabású tárlatot kiállítóhelyén, a Bajor Gizi Színészmúzeumban, amely 2016. szeptember 18-án, 17.00 órakor nyílik és 2017. március 5-én, halálána évfordulóján, ünnepélyes megemlékezés keretében zárul.

A jubileumi programsorozat részeként vándorkiállítás is készül, amely terveink szerint eljutna az életút minden fontos helyszínére, az ország határain belül és túl. A kiállítás nagyszámú fotó felhasználásával, személyes visszaemlékezések és korabeli kritikák segítségével igyekszik teljes képet adni Simándy életéről: a nehézségekkel teli gyermek- és ifjúkorról, az autószerelő-műhelyben eltöltött évekről, a zenei tanulmányokról, illetve a szegedi, majd a budapesti Operaházban induló és kiteljesedő operaénekesi karrierjéről. Bemutatjuk repertoárját az olasz, német, francia és magyar operákban, ill. oratóriumokban.

 
A KIÁLLÍTÁS ANYAGA:
A könnyen szállítható, saját installációs elemek segítségével bármilyen térben felállítható utazókiállítás 15 darab, mindkét oldalán kidolgozott molinóból áll. A molinótartó alumínium állványok mérete egyenként: 85 x 210 cm. Az alumínium állványok egymásra helyezhetők, méretük összesen: kb. 60 x 100 x 220 cm.
Az installáció számtalan variációs lehetőséget kínál. A molinók önállóan és egymással összekapcsolhatóan is kiállíthatók. A tárlat anyaga 15 db úgynevezett főmolinóból, és ezek hátoldalán kiegészítő információkat/látványelemeket tartalmazó molinóból áll. Így kisebb, ill. nagyobb kiállítóhelyek adottságaihoz is alkalmazkodni tud.
A kiállítást kiegészítő hangzó anyagot CD formátumban mellékeljük, amit a fogadó fél lehetőségei és igényei szerint használhat.
 
A KÖLCSÖNZÉS DÍJA:
A kiállítás ingyenesen kölcsönözhető, azonban a kiállítási anyag szállításának kiadásai, valamint a kurátorok költségei (utazás, szállás, étkezés) a megrendelőt terhelik.
 
INFORMÁCIÓ:
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 1013 Budapest, Krisztina krt. 57. Tel.: 06-1-375-1184, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
 
Az utazókiállítás eddig lekötött állomásai:
Keszthely - Balaton Kongresszusi Központ és Színház: 2016. november 16 - 26.
Csongrád - Művelődési Központ és Városi Galéria: 2016. december 12 -  21.
Újpalotai Közösségi Ház: 2016. január 10 - február 9.
Pécsi Nemzeti Színház: 2017. március 03 - 28.
Miskolci Színháztörténeti és Színészmúzeum: 2017. április 19 - június 22.
Gyulai Várszínház: 2017. július 17 - augusztus 20.
Kőbányai Kőrösi Csoma Sándor Művelődési Központ 2018. február 5. - március 5.
 

 
Share