Programok a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Toldi- bábos foglalkozás

A Nemzeti Bábszínjáték leghíresebb, legtöbbet játszott előadása volt a Toldi. A színház rövid fennállása alatt több mint hatszázszor került színre hatalmas sikerrel. Mi lehetett az oka a rendkívüli népszerűségnek? Talán maga Arany, akinek báb-mása végig követte az előadást? Netalán a színes, látványos díszletek? A teljes egészében végigmondott, eredeti Arany-szöveg? A technikailag tökéletes, trükkös bábok, amelyeket a bábos mester maga talált ki és faragott meg? Izgalmas kalandra hívjuk az iskolás csoportokat: együtt szeretnénk megidézni egy híres előadás segítségével Toldi Miklós hatalmas erejét! A szöveg értelmezésére, kreatív átalakítására és a bábszínházi technikákra koncentráló foglalkozás a Jön a bábos! című kiállításunkhoz kapcsolódik.

A programokra várjuk általános iskolai csoportok jelentkezését!

Előzetes bejelentkezés szükséges a következő címen:   Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Időpontok: 2016. október 28, november 04, november 11.

A foglalkozásokra péntek délelőttönként 10.00 és 12.00 óra között kerül sor.

Részvételi díj: 300 Ft/fő

Helyszín: Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (1013. Budapest, Krisztina krt. 57.)

 

Építs hidat - HÍD, ami összeköt!

(koncert)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Krisztina körúti épülete egykor Clark Ádám, a Lánchíd építésvezető mérnökének otthona volt. Hangverseny zeneiskolás diákok közreműködésével. Koncertet szervezünk középiskolás fiatalok közreműködésével, melyre az idős korosztály tagjait hívjuk el hallgatóságnak. A Bajor Gizi Színészmúzeum falai között stílszerűen olyan zeneszámokat tűzünk műsorra, melyek közt színházi előadások ismert és közkedvelt dallamai is felcsendülnek majd. (Brecht-songok, operettslágerek)

A program időpontja: 2016. november 12. 15 óra

Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124. Budapest, Stromfeld Aurél u. 16.)

 

Jön a bábos!

(kiállítás)

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárának egyik legjelentősebb anyagából rendezett kiállítás Rév István Árpád életművét, alkotó munkásságát foglalja össze. Az interaktív, szuper-gondolkodtató, játékos tárlat a bábtörténet elfeledett időszakával foglalkozik. Rév István Árpád Magyarország első, állandó kőépületében működő bábszínházának, a Nemzeti Bábszínjátéknak volt megalapítója és igazgatója.

Megnyitó: 2016. szeptember 26. 16.00

Helyszín:  Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (1013. Budapest, Krisztina krt. 57.)

A kiállításról bővebben...

 

Színháztörténeti séta a Bábos nyomában

Színháztörténeti sétánk a Jön a bábos! című Rév István Árpádról és színházáról szóló kiállításunk apropóján született meg. A Nemzeti Bábszínjátékhoz kötődő sétánkon nemcsak a korabeli bábszínház, de a teljes színháztörténeti és bábtörténeti kontextus is feltárul azok számára, akik elindulnak a Bábos nyomában.

Időpontok: 2016. október 29. (szombat) 10.00 óra

Előzetes regisztráció szükséges a következő címen: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Részvételi díj: 2000 Ft/fő

 

Báb és vizualitás

(konferencia)

Az évenként megrendezésre kerülő bábművészeti konferenciánk témája 2016-ban a bábművészet állandóan újrafogalmazott és az elmúlt években ismét előtérbe kerülő kérdése, a bábművészet képzőművészeti, vizuális értelmezési lehetősége. A konferenciának a Bajor Gizi Színészmúzeum ad otthont. Az egész napos konferencia a bábművészet magyar történészeinek és kutatóinak éves találkozója.

A konferencia programja elérhető itt...

A konferencia időpontja: 2016. október 21. 9.00 – 18.00 óra

Helyszín: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124. Budapest, Stromfeld Aurél u. 16.)

 
 
Share