Diákszekció - pq 2019

Tájékoztató a 2019-es Prágai Quadriennálé Diákszekciójának magyarországi képviseletéről

 

A Petőfi Irodalmi Múzeum Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézete, mint a rendezvény magyarországi főkurátora, felkéri a Magyar Képzőművészeti Egyetemet, hogy a Kaposvári Egyetem Művészeti Karával együttműködve tegyen kurátori javaslatot a Prágai Quadriennálé látványtervezői világkiállítás diákszekciójának magyar koncepciójára. A Diákszekció a PQ versenyprogramjának része, mely 2019. június 6-19. között Prágában kerül megrendezésre kiállításon. A javaslat benyújtási határideje: 2018. március 1. A magyarországi főkurátor a kurátori koncepció közös kidolgozására Zeke Edit (MKE, mb. tanszékvezető, egyetemi docens) és Molnár Zsuzsanna (KE, mesteroktató) tervezőket kéri fel.   

A kiállításon a magyarországi művészeti egyetemek hallgatóinak és PhD hallgatóinak alkotásai vehetnek részt, illetve olyan hallgatók munkái is, akik maximum 5 éve végezték tanulmányaikat. A pályázat a szcenográfiát a multimedialitás és interdiszciplinaritás szempontjaiból közelíti meg, ugyanakkor a színházi kötődést végig elsődlegesnek kell tekinteni: installációk, interaktív digitális terek beépültek a kortárs színházi látványtervezésbe és inspiratív módon hatnak az új technikai eszközök és a vizuális kísérletek a látványtervezők munkásságára.

Az 1967 óta négyévente megrendezett Prágai Quadriennálé (PQ) a szcenográfia és színházépítészet nemzetközi seregszemléje elismerten a világ egyik legrangosabb képzőművészeti eseménye, 2015-ben 180 000 látogatója volt, és 67 ország vett részt a kiállításon. A hagyományokhoz híven a rendezvény 2019-ben is igyekszik megszólítani a fiatal tervezőket is saját kiállítás és számos szakmai program, workshop segítségével. A kiállítás a PQ régi helyszínén, a Holešovice Kiállítási Központban kerül megrendezésre, a Diákszekció a fő épület mögötti pavilonokban valósul meg.

 

A DIÁKSZEKCIÓ KÖZPONTI MŰVÉSZETI KONCEPCIÓJA

A Diákszekció 2019-ben a Képzelet (Imagination) jelszavát tűzi zászlajára, mely az alkotófolyamat kezdetére utal, a munkafolyamat azon szakaszára, amikor az ötletek még nyers, zsigeri és megszelídítetlen formában léteznek. Néhány leginkább inspiráló ötlet gyakran a tervező asztalában marad és sohasem valósul meg vagy láthatja bárki is. A kezdeti utópiák, szkeccsek, gondolatok és tárgyak gyakran sarokköveivé válnak a jövőbeni munkáknak. A kiállítás célkitűzése, hogy felmutassa a fiatal tervezőgeneráció sajátos világlátását, formába öntve a színpadon talán soha meg nem valósuló merész elképzeléseket, melyek sok mindent elárulnak jelenbeli világunkról. A kiállítás a bátor, képzeletgazdag tervezői gesztusokat szeretné felmutatni, melyek a látogatókban, nézőkben erős reakciókat váltanak ki. A fiatal képzelet határtalan, ezért nem várunk kész, minden elemében lecsiszolt munkákat. A kiállítás a színpadi látványtervezést tágan értelmezi: immerzív környezetek, installációk, vagy a színházi tervezői gondolkodás minden olyan megnyilvánulása a koncepció részévé tehető, amely a nézőnek aktív szerepet szán.

 
A PÁLYÁZAT RÉSZLETES FELTÉTELEI

A benyújtott javaslatoknak a Diákszeció magyar részvételének koncepciójára kell konkrét javaslatot tennie szöveges formában, magyar nyelven, a koncepciót illusztráló rajzok, látványtervek esetleg makettek mellékletével, vagy bármilyen más művészeti eszközzel megfogalmazott alkotások dokumentációjával. A pályázónak a megvalósítás költségvetésére is becslést kell adnia és meg kell jelölnie a felhasználni kívánt anyagokat is. A kiállítás tervezett maximális költségkerete nettó 4 500 000 forint). A felhasznált kiállítótér maximális mérete 4m x 4m.  A hangeffektusok, élő akciók megtervezésekor figyelemmel kell lenni arra, hogy ezek ne zavarják a szomszédos tárlatokat. kiállításban sem a falfelületek, sem a mennyezet nem használható fel. A kiállítótér padlózatába fúrni, szöget beverni nem lehet, föld, homok, sár nem használható a padlón, még védőfólia alkalmazásával sem. A kiállítótér semmilyen folyadékkal nem érintkezhet. A padlóra közvetlenül támaszkodó acél vagy egyéb sérülést okozó elemeket szigetelni kell. Tűz, füst használata nem engedélyezett. A padlózat terhelhetősége 400 kg/m2. Csak olyan koncepció fogadható el, amely az adott térben és költségvetési kerettel technikailag és anyagilag megvalósítható. Áramcsatlakozás: 2 kW 230 V; ettől eltérő igényt külön indokolni kell.

A két felkért kurátor vállalja, hogy 2018. augusztus 30-ig kidolgozza a kiállítás végleges tervét, módosítva a leadott javaslatot a hazai és nemzetközi főkurátorok visszajelzéseinek, valamint a rendelkezésre álló, részben a PIM-OSZMI által biztosított költségvetés figyelembe vételével. Továbbá tudomásul veszi, hogy a kiállítás PIM-OSZMI által biztosított költségkerete a rendelkezésre álló források függvényében módosulhat. 

 

A kiállítás helyszínéről bővebb információ ITT található!

A PQ egészére vonatkozó angol nyelvű pályázati kiírás ITT érhető el!

A PQ hivatalos honlapja: http://www.pq.cz

 
KAPCSOLAT, TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:
Szabó Attila, igazgatóhelyettes (PIM-OSZMI) e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. . Tel.: 06 1 375 1184/122 m. 
Ady Mária, nemzetközi referens (PIM-OSZMI) e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. Tel.: 06 1 375 1184/106 m.