TÚL KÉSŐN, TÚL KORÁN - Tánc, performansz, múzeum, történelem

 
Június 16-án Magyarországra érkezik a brüsszeli BOZAR Szépművészeti Múzeumban bemutatott Túl későn, túl korán (Too Soon Too Late) című projekt. A két világháború közötti modernizálódás időszakára emlékező, táncművészet, színház és múzeum metszéspontjában létrejött helyspecifikus performanszok a hely kötöttségeinek és a mozdulat szabadságának kettősségében mutatják fel a múltat és a jelent. 
 
A neves belga építész, Victor Horta két világháború között tervezett impozáns épületéből a Bajor Gizi Színészmúzeum meghitt tereibe költözik a nemzetközi esemény exkluzív, 30 fős közönséget megszólító budapesti változata. A tánccal, zenével, performansszal megelevenített két hely története maga is rímel a körüljárt témára, hiszen Országh Béla építészmérnök szintén ebben az időszakban, 1928-ban alakította a mai múzeum helyén álló földszintes épületet nagystílű villává.
 
A performanszokat kerekasztal-beszélgetés követi, amelyen a visegrádi országokból meghívott szakértők elemzik a kulturálisan gazdag 1920-as évek esztétikai újításait: térségünk közös múltját. 
A beszélgetés résztvevői: Martina Pecková Černá (Cseh Színházi és Művészeti Intézet, Prága), Zuzana Uličianska (Színházi Intézet, Pozsony), Moderátor: Szabó Attila (Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Budapest) 
 
A rendezvény a V4 magyar elnökség keretében a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával jöhetett létre. Partnereink a PACE.V4 keretprogramban (http://www.performingartsv4.eu): Cseh Színházi és Művészeti Intézet (https://www.idu.cz/en), Pozsonyi Színházi Intézet (http://www.theatre.sk/en/homepage/), Zbigniew Raszewski Színházi Intézet (http://en.instytut-teatralny.pl)
Az osztrák művész utazásához további támogatást nyújtott az Osztrák Kulturális Fórum.
 
 
Bemutatásra kerülő performanszok:
 
1. TANTEHORSE THEATRE (CZ): VIVISECTIC. Tánc-installáció
Koncepció: Miřenka Čechová, Denisa Musilová. Előadják: Sabina Bočková és Johana Pocková
2. ALDINA TOPCAGIC (AT) és STANISLAV DOBÁK (SL): EGY NŐ BÁRMELYIK SZÁZADBAN (A Woman in Any Century). Tánc- és videóinstalláció 
Tánc: Aldina Topcagic. Videó: Stanislav Dobák
3. MONIKA DROZYNSKA (P): EURÓPA TALÁLKOZIK A LENGYEL CÉKLÁKKAL (Europe Meets Polish Beets). Interaktív képzőművészeti installáció
4. SŐRÉS ZSOLT (H): BOOK OF LIFE. HOMMAGE Á NIKOLAI OBUKHOV. Soundscape/koncert/installáció
 
 
 
A RÉSZVÉTEL INGYENES, de a helyek korlátozott száma miatt REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTÖTT! 
Regisztrálni a következő címen lehet: https://goo.gl/forms/5Nbgtst6QEtwxXpB2
 
 
 
IDŐPONT: 2018. június 16. (szombat) 18.00
HELYSZÍN: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)