Elkezdődött a 14. Prágai Quadriennálé

 
Nagyszabású szabadtéri rendezvénnyel nyitotta meg kapuit a tizennegyedik PRÁGAI QUADRIENNÁLÉ, a színházi látványtervezők világkiállítása, a prágai Színházi és Művészeti Intézet szervezésében. JÚNIUS 6. és 16. KÖZÖTT 79 ország 800 művészének alkotásait láthatja a közönség a Prágai Kiállítási Központ (Výstaviště Praha) épületeiben és udvarán.
 
Tizenkét év után tér vissza a világkiállítás eredeti helyszínére, mivel 2008-ban a főépület balszárnya teljesen leégett. Marketa Fantová főkurátor szerint „az idei kiállítás kulcsszava a percepció. Azt akarjuk megmutatni, hogy a szcenográfia ma már nem pusztán tárgyak kiállítása. Az emberi kreativitásnak és képzeletnek köszönhetően  a látványtervezés egyedi pillanatok megélését teszi lehetővé." Mindkét magyar pavilon ilyen különleges testi és vizuális élményt nyújt, és már az első, ingyenesen látogatható estén is nagy érdeklődésnek örvendett.
 
A Végtelen dűne című installáció (Országok és régiók szekció) ötfős művészcsapat alkotása, miközben szoros kapcsolatot a környezetével, a belsejében játékos és gondolatébresztő térélményt nyújt, melyben a tárgyi elemek az audiovizuális hatásokkal keverednek (alkotók Balázs Juli, Juhász András, Kálmán Eszter, Keresztes Gábor, Nagy Fruzsina).
 
A Diákszekció tárlata a Mi van a felhőben? címet viseli, szintén a belépésre invitálja a közönséget. A Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Kaposvári Egyetem hallgatóinak és oktatóinak szoros együttműködésében jött létre ez az installáció, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem néhány hallgatójának bevonásával. Míg a felső részt a felhők változó képe inspirálta, addig a talapzat a hallgatók személyes munkáit rejti (kurátorok Zeke Edit és Molnár Zsuzsa).                        .           
 
A Prágai Quadriennálé magyar programjairól bővebben ITT!
A Prágai Quadriennálé honlapja https://www.pq.cz/