Szeptemberi programelőzetes - Bajor Gizi Színészmúzeum

szept. 4. 14 óra FILMKLUB: Valahol Európában (1947)
Rendező: Radványi Géza
Főszerepben: Gábor Miklós
 
A Bajor Gizi Színészmúzeumban nemrég megnyílt Hősök tere – Száz éve született Bessenyei Ferenc-Gábor Miklós című kiállításhoz kapcsolódóan filmklubot indítunk, mely a Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum közreműködésével valósul meg.
 
A sorozat havi több alkalommal várja a mozirajongókat a Bajor-villában.
Belépő: 1200 Ft/fő , Hegyvidék-kártyával: 800 Ft/fő
 
 
szept. 10. 14 óra Kulisszák mögött: Vass Éva
A közelmúltban elhunyt színésznőre emlékezünk vetítésessel egybekötött előadással.
Belépő: 500 Ft/fő, Hegyvidék-kártyával: 250 Ft/fő
 
 
szept. 18. 14 óra FILMKLUB: Állami áruház (1952)
Rendező: Gertler Viktor
Főszerepben: Gábor Miklós
 
A Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívumával közös program.
Belépő: 1200 Ft/fő, Hegyvidék-kártyával: 800 Ft/fő
 
 
szept. 18. 19 óra Villakoncert felolvasással: „Tündérek és nimfák"
Gerencsér Anna dalestje, zongorán közreműködik: Csurgai Lilla
Közreműködik: Papp Kinga Lívia
 
Belépő: 1000 Ft/fő, Hegyvidék-kártyával: 500 Ft/fő
 
 
szeptember 20. 14 óra Tanár – direktor – történész – politikus
Emlékülés Kötő József születésének nyolcvanadik évfordulóján
 
A Romániai magyar irodalmi lexikon dramaturgként és színháztörténészként határozza meg Kötő Józsefet – életrajzából azonban kiderül, hogy igazgatta a kolozsvári Állami Magyar Színházat, dolgozott az RMDSZ országos társadalomszervezési titkáraként, közművelődési alelnökeként, jelentős szerepet vállalt az EMKE újjászervezésében és a kolozsvári magyar nyelvű színházi képzés újraindításában. Műveinek felsorolásából kiderül, hogy az erdélyi színházi élet minden jelensége érdekelte. Megírta az első összefoglalást a romániai magyar drámákról, összegezte Senkálszky Endre pályafutását, kiadta Janovics Jenő A Hunyadi téri színház című emlékezését, s összeállította a két világháború között Erdélyben szereplő színészek lexikonját.
 
A 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját a Magyar Dráma Napján Nánay István kritikus, Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg és Gajdó Tamás színháztörténész méltatja.
A belépés díjtalan!
 
 
szept. 21. 19 óra Villaséta Bajor Gizi egykori otthonában
A Nemzeti Színház egykori dívája, a körülrajongott színésznő az 1930-as évektől a XII. kerület akkor még csöndes és városszéli egyik utcájában egy kétszintes villában élt egy óriási kert közepén. Az épület ma is áll, a Bajor Gizi Színészmúzeum vette birtokba. Sétánk során a közel ezer négyzetméteres épület a nagyközönség előtt eleddig rejtett, titkokkal teli tereit fedezzük föl: egykor menekülteket rejtő alagsorától a tetőteraszon megbúvó manzárd szobán át  a kertig.
 
A program regisztrációhoz kötött! E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Belépő: 2000 Ft/Fő