Karády Katalin cigarettatárcái

Karády Katalin ezűst cigarettatárcája (1942) OSZMI Emléktár 2016.41
Ezüst, belül aranyozott: Babucimnak ’Anyutól’ Karácsony 1942 felirat, alján és fedelén Magyarországon 1937 után használt 935 ezredrész finomságú ezüsttárgyakra vonatkozó fémjel bmk (?) mesterjeggyel, préselt,aranyozott, vésett. 11 x 8,5 x 1,5 cm
Fotó: Szebeni Szabó Róbert
 

Karády Katalin krokodilbőr cigarettatárcája (1948) OSZMI Emléktár 2016.40
Krokodilbőr: Őszinte szeretettel Művésznőnek Africa: Dakár, 1948. I. 24. felirat, a két részt bőrzsinór fűzés tartja össze. 9 x 8,5 x 2,5 cm Fotó: Szebeni Szabó Róbert

 

Karády Katalin (1910–1990) személyétől éppoly elválaszthatatlan a cigaretta, mint Charlie Chaplintől a sétapálca. A dohányzó vamp karaktere azonban nemcsak a Karády-filmekben tűnt fel. Az 1940-es évek jeles fotográfusai Rozgonyi Dezső és Inkey Tibor felvételein egy-egy fotókompozíciónak gyakran része a cigaretta. A “könyöklő Karády”, amely az 1979-ben kiadott első Karády nagylemez borítóképe – ugyancsak Inkey munkája –, hangulatában, beállításában merőben eltért az addig megszokott művészportréktól. Ez a fotó ma a magyar noir, a “tragikus románc” és a műfaj központi figurájának, annak a nőtípusnak a szimbóluma, melyet leggyakrabban és legsikeresebben Karády Katalin formált meg. A filmekhez és színészképeslapokhoz hasonlóan a korszak szórakoztatóiparának fontos tömegterméke a gramofonlemez. A slágerszerzők tehát kiemelkedő szerepet vállaltak a cigarettázó díva kultuszának népszerűsítésében. A filmekből jól ismert femme fatale alakításokkal ellentétben, az énekes-színésznő azokban a dalokban tudott leginkább kiteljesedni, amelyekben ő az elhagyott kedves, akit „égve dobtak el”.

Hegedűs Tamás Hamvadó cigarettavég című szerzeményének frenetikus sikere után a fiatal komponista Karády házi szerzőinek sorába lépett. Hogy a dal szövege mennyiben Hegedűs vagy az akkor már illegalitásban működő G. Dénes György szövegíró érdeme, azt ma már sajnos nem tudjuk kideríteni.

 

Fotó: Inkey Tibor
 
Fotó: Rozgonyi Dezső

 

Jól ismerjük viszont a KK jelzetű ezüst, belül aranyozott cigarettatárcának eredetét, melyet a napokban vett nyilvántartásba az OSZMI Emléktára. Karády Katalin 1942 karácsonyán, éppen a Hamvadó cigarettavég című dal születésének évében kapta édesanyjától, Kanczler Ferencnétől.

Noha a háború utáni Magyarországon sok minden megváltozott, s Karády is veszített fényéből, dohányozni sikk maradt. 1948-ban került a boltokba az a gramofonlemez, mely a Gyújtson rá! című Karády-slágert tartalmazta. De Fries Károly és Kristóf Károly szerzeményét bizonyára ismerte az az ismeretlen úr is, aki krokodilbőr cigarettatárcával ajándékozta meg szeretett művésznőjét.

A két cigarettatárcát Karády Katalin 1951. február 19-én magával vitte az emigrációba. A relikviákat a színésznő halálát követően házvezetőnője, Mohácsi Ilona hozta Magyarországra. Mohácsi Ilona örökösei 2008-ban a Karády Katalin Alapítványnak eladták a tárgyakat, melyek végül 2016-ban kerültek az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gyűjteményébe. A hónap műtárgyaival Karády Katalin születésének 106. évfordulójára emlékezünk.

 

Írta: Péter Zsolt

 

 

A filmeket készítette: Tóth Judit Vanda

2016.12.05