KÉPZŐMŰVÉSZETI GYŰJTEMÉNY

A fényképezés feltalálása és általános elterjedése előtt képzőművészeti alkotások örökítették meg a színházi alkotókat, s ezek idézték fel a színház látványvilágát is. A több mint 7000 darabos gyűjtemény – melynek elsősorban forrásértéke jelentős – átfogó képet ad a magyar színháztörténet kiemelkedő és kevéssé ismert alakjairól a 19. század elejétől napjainkig.

A kollekció jelentős része színész-ábrázolás: portrék, karikatúrák, jelenetképek. A gyűjtemény legkorábbi darabja a 18. századból származó színpadkép, amely egy egyházi iskola előadásához készült. A 19. századot elsősorban festmények, szoborportrék és grafikák (rajzok, kőnyomatok, litográfiák) reprezentálják, olyan alkotóktól mint Barabás Miklós, Orlai Petrich Soma, Telepy György és Telepy Károly. 

A 20. századi anyag rendkívül sokszínű. A gyűjtemény gerince grafikákból áll, de a szobrok és festmények mellett jelentős az érem- és plakettgyűjtemény is. Szinte teljes kollekciók is a Képzőművészeti tárba kerültek: Barna Elek az 1930-as évek végén, 1940-es évek elején készült színházi portréi és előadásrajzai; Hetés György több száz rajza, karikatúra szobrai, emlékérmei fémből és gipszből; Páger Antal emigrációban készített rajzai, vázlatai, festményei. Gellért Lajos, Beck Judit, Szigethy István karikaturista alkotásai is jelentős számban vannak jelen a gyűjteményben.

A nagy számú amatőr munka mellett – például a rajongók Karády Katalinról készített rajzai – a 20. század legnagyobb magyar képzőművészeinek munkáit is őrizzük: Rippl Rónai József Márkus Emíliáról és Darvas Liliről készült arcképeit, Márffy Ödön bohócot megörökítő festményét és Hevesi Sándor portréját, Márk Lajos több alkotását, Czigány Dezső Bárdos Artúr portréját, Kisfaludi Stróbl Zsigmond szobrait.

Ritkaság értékűek a színházi alkotók képzőművészeti munkái: Csortos Gyula néhány festménye, Latinovits Zoltán iskolai- és műegyetemi rajzai, Deák B. Ferenc festményei, Agárdy Gábor és Somogyvári Rudolf rajzgyűjteménye gazdagítja múzeumunkat.
A gyűjtemény számos darabját megtekinthetik a Bajor Gizi Színészmúzeum állandó kiállításán.

 

KUTATÓSZOLGÁLAT:

hétfő, szerda: 9.00 – 16.00 óra

 

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható, mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat itt olvasható.

 

MUNKATÁRS:

Gellén Barbara (muzeológus): 061 375 1184/116, gellen.barbara@oszmi.hu