Csontváry program

Programismertető:

 

A Csontváry Program az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárságának műveltségi programsorozata, melynek során:

 

 • a felsőoktatásban résztvevő hallgatók művészeti kurzusokon és előadásokon vesznek részt hazánk kulturális csúcsintézményeiben,
 • így az előadássorozaton keresztül a hallgatók felsőfokú tanulmányaik során a helyi és az országos kulturális intézményekbe jutnak el,
 • a kulturális előadások magyar és angol nyelvű művészetpedagógiai kísérő foglalkozásokkal egészülnek ki,
 • igény szerint online és jelenléti formában is zajlanak előadások,
 • a Csontváry Program előadásait az egyetemek a tantervbe illesztik, előre meghatározva a teljesítés feltételét a hallgatók számára, kreditpontok fejében,
 • a kulturális intézmények kedvezményes jegyárakkal támogatják a Csontváry Programot és a Programban résztvevő oktatási intézményeket,
 • a programok az egyetemek és a kulturális intézmények közös megállapodása alapján valósulnak meg.

 

Együttműködő partnereink:

 

 • Magyar Állami Operaház
 • Nemzeti Színház
 • Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria
 • Óbudai Danubia Zenekar
 • Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

 

Rólunk írták:

 

„…szuperek voltak a 'kommentátorok', nagyon jó lenne velük találkozni, vagy akár 'szakosodni' egy-egy területre (pl. csak opera, de abból egy félévnyi előadás - tudom, nem az az egyetem profilja, de imádnám :))”

„Igazán hasznosnak tartottam, hogy a művelődés, szórakozás mellett még az egyetemi tanulmányaimban is segítettek a kreditekkel. Köszönöm az élményeket!”

„Fent kellett maradnom éjfélig, hogy fel tudjam venni. Nagyon hamar betelt.”

„Nagyon tetszettek azok a programok, amikor élő előadást láthattunk. Nekem nagyon hiányoznak a kulturális programok, így nagyon örültem a tárgynak. Érdekesek és élvezetesek voltak a programok. Köszönöm szépen.”

„Maga az ötlet nagyon szimpatikus, csak így tovább!”

„It was a nice experience! Highly recommended.”

„A Szépművészeti Múzeum virtuális tárlatvezetése nagyon jó volt, az volt a kedvenc programom (Remekművek északról).”

„Véleményem szerint ez egy nagyon jó kezdeményezés, több ilyen jellegű programot is lehetne szervezni Magyarországon.”

„Nagyon jó volt minden, mindenképp folytassák, ha van rá lehetőség! Nagyon sok jó élménnyel gazdagodtam a programnak hála:)”

„Nagyon jó ötletnek tartom ezt a kezdeményezést, a magyar népi kultúra megismertetésére helyeznék még hangsúlyt.”

„Nagyon szépen köszönöm a lehetőséget, minden percét imádtam!”

„Rendkívül jó kezdeményezésnek tartom a programot, csak jó tapasztalataim vannak. Ezáltal részt tudtam venni olyan előadásokon, amelyekre magamtól nem mentem volna el. A szervezés is jó volt, mindenhol gördülékenyen ment a jegyátvétel, aláírások stb.”

„A Fővárosi Nagycirkusz mindent a lehető legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel csinált, az előadás csodálatos volt, a cirkusz pedagógiai előadáson pedig tényleg beláthattunk a kulisszák mögé és ezzel együtt gazdagodott a tudásunk. A legszínvonalasabb program volt mind közül.”

„Az Óbudai Danubia Zenekar előadásai közül az online eseményen vettem részt, ami szintén élvezhető volt. A komolyzenei részek közötti mini előadások felüdülést jelentettek azoknak, akik nem mozognak otthonosan ebben a világban, mindemellett érdekes információkhoz juthattunk. A zenekar programja rendben volt.”

„Az egész programmal nagyon elégedett voltam és nagyon jó kezdeményezésnek tartom, valóban elérte a célját, a kultúra népszerűsítését. Az egyetlen dolog, amit sajnáltam, hogy a Szépművészeti Múzeumban nem tudtuk a kiállítást megtekinteni.”

 

Letölthető dokumentumok:

 

 • teljesítésigazolás-minta hallgatóknak

 

A program számokban:

 

A 2020/2021-es tanév során a Csontváry Program 3 egyetem (Semmelweis Egyetem, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem) 620 hallgatójának részvételével valósult meg. A szabadon választható tantárgy keretében meghirdetett kulturális programsorozat kertében a hallgatók öt kulturális intézmény (Magyar Állami Operaház, Nemzeti Színház, Szépművészeti Múzeum és Nemzeti Galéria, Óbudai Danubia Zenekar, Fővárosi Nagycirkusz) szervezésében 26 különböző témában meghirdetett 47 kulturális eseményen vehettek részt.

A 2020/2021-es tanév során a hallgatói létszám 1746 főre emelkedett.

A hallgatói tárgyfelvétel, a kurzus telítettsége a meghirdetett maximális létszámhoz képest az első szemeszterben 92%-os volt. A kísérő foglalkozásokon való részvételi arány pedig 87%.

 • A hallgatói vélemények alapján 83% kiemelkedően jó kezdeményezésnek tartja a Csontváry programot.
 • 90% találta élvezetesnek a kurzus programjait.
 • A magyar hallgatók 99%-a a jövőben is részt venne a Csontváry Program előadásain.

 

 

Kapcsolat:

Rekeny Klára rekeny.klara@oszmi.hu