KUTATÓSZOLGÁLAT

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) feladatköreit tekintve két fő egységből áll. Egyrészt egy országos gyűjtőkörű múzeum, melynek kiállítótere a Bajor Gizi Színészmúzeum, valamint tudományos és információs intézet is egyben.

Az OSZMI gyűjteményeinek feladata a magyar színházi kultúra, illetve a színháztörténettel foglakozó szakemberek tudományos tevékenységének támogatása, a magyar színházi élet eseményeinek történeti dokumentálása. Feladata az írásos-, képi-, tárgyi- és audiovizuális formában fellelhető emlékeinek megőrzése, rendszerezése és közzététele.

A történeti (muzeális) gyűjtemények földrajzilag behatárolható gyűjtőterülete a mindenkori történelmi Magyarország, időbeli határai a 17. század elejétől napjainkig terjednek. Annak ellenére, hogy elsősorban hungarika gyűjtőkörű intézmény vagyunk, a prózai és zenés színházi produkciókat gyűjtő videotárban, cikkarchívumban, táncarchívumban és a bábtárban szép számmal akadnak külföldi előadások felvételei, dokumentum forrásai.
Az OSZMI 2003-óta rendelkezik Audiovizuális Archívummal, mely azzal a céllal jött létre, hogy begyűjtse, gyarapítsa, digitalizálja és archiválja a magyar színházi előadások felvételeit. Az archívumban időpont foglalást követően lehetőség van a színházi felvételek megtekintésére.
 
A Könyvtár és Cikkarchívum nyilvános szakkönyvtár, regisztrációt követően látogatható!
Az OSZMI muzeális gyűjteményei a kutatószolgálat nyitvatartási idejében, kutatási engedély birtokában kutathatók!
 
 
KUTATÓSZOLGÁLAT NYITVATARTÁSA:
 

Könyvtár és cikkarchívum:

hétfő és szerda: 9.00-16.00 óra

péntek: 9.00-14.00 óra

 

Muzeális gyűjtemények, Táncarchívum, Audiovizuális archívum:

hétfő és szerda: 9.00-16.00 óra

 
A kutatási kérelem és a kutatási szabályzat az alábbi linkeken keresztül tölthető le:
 
 
File