Nemzetközi adatbázisok

Europeana

 

Az Europeana a kulturális örökség iránt rajongók, szakemberek, tanárok és kutatók számára biztosít digitális hozzáférést az európai kulturális örökség anyagaihoz. Az adatbázis célja, hogy inspirálja az európai történelemről és kultúráról szóló friss nézőpontokat és nyitott beszélgetéseket, hogy segítse megosztani a gazdag kulturális örökséget. Továbbá, hogy új dolgok létrehozását támogassa. Különböző európai intézményektől származó, a kulturális örökség részét képező több millió tételhez biztosít hozzáférést. Művészetről, újságokról, régészetről, divatról, tudományról, sportról és még sok másról szóló műalkotásokat, könyveket, zeneműveket és videókat tartalmaz.

https://www.europeana.eu/hu

 

European Theatre Architecture

 

Az adatbázis Közép-Európa színházi építészetét kutató és bemutató nemzetközi projekt kapcsán jött létre (Theatre Architecture in Central Europe – TACE), majd folyamatosan bővült, ma 49 országból találunk színházépületeket. Az adatlapok a színházak építéstörténetén túl a játszóhelyek technikai adatait is közlik, bőséges képes illusztrációkkal (mai és archív fotók, tervrajzok). Magyarországról jelenleg 63 épület található az adatbázisban, és a határon túli magyar színházak közül is több.

https://www.theatre-architecture.eu/hu/db.htm

 

Európai színházi adatbázisok

 

Bár egyelőre nincs olyan közös európai adatbázis, amelyben az összes ország színházi produkciói megtalálhatók lennének, több ország fejleszt a Színházi Adattárhoz hasonló színházi adatbázist. Az alábbiakban néhány fontosabbat emelünk ki, a teljesség igénye nélkül.

 

IbsenStage: Norvég szakemberek által gondozott adatbázis Henrik Ibsen darabjainak bemutatóiról: https://ibsenstage.hf.uio.no

Lengyel színházi adattár: https://encyklopediateatru.pl/sztuki

Cseh színházi adattár: https://vis.idu.cz/

Szlovák színházi adattár: https://etheatre.sk/, szlovák színházrendezők és koreográfusok https://performingarts.theatre.sk/sk/

Szlovén színházi adattár: https://veza.sigledal.org/

Román színházi adattár: http://old.cimec.ro/Teatre/Star_Home.htm