Irodalmi séták a Színészmúzeumban - múzeumpedagógia

Új projekttel gazdagodott múzeumpedagógiai kínálatunk IRODALMI SÉTÁK A SZÍNÉSZMÚZEUMBAN címmel. Programunk a színházi műtárgyakat mutatja be ezúttal irodalmi megközelítésben.
A Bajor Gizi Színészmúzeum Kulisszák között című állandó kiállítása a színházi alkotófolyamatot bemutatva vezeti végig a látogatót a magyar színháztörténet kiemelkedő pillanatain, idézi fel a színházművészet felejthetetlen alkotóit. Mivel a színház és irodalom ezer szállal kötődik egymáshoz (elsősorban a dráma műfaján keresztül), így válhat jelen projektünk központi témájává is a két műfaj kapcsolata a kiállításban látható műtárgyakon, dokumentumokon keresztül. E kapcsolódási pontokat szeretnénk megmutatni és mélyebb összefüggéseiket fölfedni a diákok aktív részvételével. A felfedező túrához összeállítottunk egy feladatlapot a diákok számára és egy módszertani segédanyagot az őket kísérő pedagógusok számára. Ajánljuk ezeket akár a látogatást megelőzően letöltésre, a témával való ismerkedés céljából, illetve együtt is használhatjuk a tárlatvezetés során, de akár érettségi tételként is feldolgozható.
A foglalkozást középiskolásoknak ajánljuk!
A foglalkozás ára 800 Ft/diák (a kísérő pedagógusoknak ingyenes)
A későbbiekben szeretnénk bővíteni a tematikát, hogy a színházi múlt egyre közelebb kerülhessen e korosztályhoz és egyben segítse a jelen színházi élményeinek befogadását.
Feladatlap diákok számára elérhető ITT...
Segédanyag pedagógusok számára ITT...
Az észrevételeket, javaslatokat a szebenyi.agnes@oszmi.hu címre várjuk.
Illusztráció: Várkonyi Zoltán és Örkény István munka közben
Forrás: DIA / Radnóti Zsuzsa