Kulturális Örökség Napjai az OSZMI-ban

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet idén is bekapcsolódik a Kulturális Örökség Napjai programsorozatba. Az érdeklődők az Intézet épülettörténetével és az itt található gyűjteményekkel ismerkedhetnek meg a vezetett épületbejárások során.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jogelődjét a magyar színművészet hagyományainak felkutatására és tudományos feldolgozására 1952 decemberében alapították, melynek igazgatójává Hont Ferencet nevezték ki. A múzeum célkitűzését a következőképpen határozták meg: a kortárs színművészetet segíteni a magyar színjátszás múltjának megismertetésével, másrészt a színház iránt érdeklődő közönségnek bemutatni a régmúlt idők színjátékát. A gyűjteményt szinte a semmiből kellett létrehozni, de az itt dolgozó szakemberek (Cenner Mihály, Staud Géza, Dömötör Tekla) ismertsége illetve az akkor már megnyílt Bajor Gizi Színészmúzeum „ide vonzotta” a magyar színháztörténet becses emlékeit és dokumentumait. A gyűjteményépítést segítette Gobbi Hilda kiterjedt kapcsolatrendszere is. Az Országos Színháztörténeti Múzeum egyedüliként kezdte el gyűjteni, és egyedüliként gyűjti ma is a magyar színháztörténet tárgyi emlékeit, hiszen a többi muzeális intézményben, közgyűjteményben vagy marginálisan jelent meg a színházművészet vagy csak a papíralapú dokumentumokra terjedt ki a gyűjtőkör.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetnek harmonikus, klasszicista jellegű épület ad otthont. Az eredetileg földszintes, majd emeletessé átalakított palota Krisztinaváros egyik legjelentősebb történelmi épülete. A 19. század negyvenes éveiben Áldásy Antal kapitány építtette. 1855-1866 között ez az épület volt a család otthona a Lánchíd és az Alagút skóciai születésű angol építészének, a budai Áldásy családba nősült Adam Clarknak.
A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Jelentkezni az oszmi@oszmi.hu e-mail-címen lehet.
Egy sétán max. 25 fő vehet részt!
A vezetett épületbejárások időpontjai:

2020. szeptember 19. (szombat) 11.00 óra BETELT!

2020. szeptember 19. (szombat) 13.00 óra BETELT!

2020. szeptember 20. (vasárnap) 11.00 óra

2020. szeptember 20. (vasárnap) 13.00 óra

A séta időtartama: kb.90 perc

Az épület egyénileg nem bejárható!