A Budai Nagy Antal levelesládája (felolvasószínház)

Részletek Kós Károly drámájának 1937. évi vígszínházi bemutatójáról folytatott levelezésből
 
KÖZREMŰKÖDIK: Hirtling István színművész és Papp Kinga Lívia az OSZMI munkatársa
 
"A kolozsvári Magyar Színház 1936. november 6-án bemutatta Tamási Áron Tündöklő Jeromos című színjátékát, melynek premierjét Jób Dániel, a Vígszínház művészeti igazgatója is megtekintette. Jób kolozsvári látogatása arra is alkalmat adott, hogy a Vígszínház és az Erdélyi Szépmíves Céh között formálódó megállapodást aláírják: a színház 1937-ben erdélyi drámákból álló ciklust rendez. A magyarországi napilapok már 1936. november 10-én tudósítottak az eseményről. Valamennyi üdvözölte az újszerű kezdeményezést, méltatta az erdélyi magyar irodalom nagyszerű eredményeit, és felvázolta a bemutatók sorrendjét: először Kós Károly Budai Nagy Antal című színjátékát játsszák, majd Tamási Áron Tündöklő Jeromosa kerül színre. Ezt követi a magyar közönség számára ismeretlen Kakassy Endre A vörös kör című drámája, melyet némely újság A vörös kő címen hirdetett. Negyedikként Bánffy Miklós gróf új színdarabját mutatják be.
 
A ciklus nyitóelőadásával már a szcenírozásig jutottak az előkészületek, a darabot hivatalosan még nem kötötte le a Vígszínház, sőt időközben a Nemzeti Színház is érdeklődött iránta. Ennek meglebegtetése a könyvkiadás terén már kellő tapasztalatot szerző Kósnak utolsó ütőkártyája lehetett annak érdekében, hogy a szerződést minél előbb írásba foglalják. Mivel a magyar színházi hagyományok szerint a történelmi drámának a Nemzeti Színház színpadán a helye, valószínű, hogy Németh Antal igazgató tett is lépéseket megszerzésére. A Nemzeti Színház új vezetése ellen szerveződő konzervatív oppozíció élére álló Bánffy Miklósnak határozott törekvése volt viszont, hogy Némethnek a Vígszínház támogatásával teremtsen ellensúlyt. Nem véletlen tehát, hogy nem a Nemzeti Színházat, hanem a főváros legjelentősebb magánszínházát szemelte ki az erdélyi drámák bemutatkozására. A Vígszínház, mely ezzel a műsorpolitikáját ért támadásokat is semlegesíteni tudta, szívesen fogadta Bánffy kezdeményezését.”
/Részlet dr. Csiszár Mirella Erdélyi drámaciklus a Vígszínházban című tanulmányából/
 
A levelezés egy tágabb szövegkörnyezetben még érthetőbbé válik, ezért szíves figyelmükbe ajánljuk dr. Csiszár Mirella tanulmányát, melyből a fenti ajánlóban olvashattak részletet: http://www.irodalomismeret.hu/files/2015_3/csiszar_mirella.pdf
 
MEGTEKINTHETŐ: 2021. március 27-én, a színházi világnapon 18 órától az OSZMI YouTube-csatornáján: