A tánc világnapjának üzenete, 2021

Friedemann Vogel 2021. évi nemzetközi táncnapi üzenete
Kép forrása: ITI
Minden a mozgással kezdődik, amely mindannyiunknál ösztönös, a tánc pedig kommunikációhoz finomodott mozgás. Bármennyire is fontos és lenyűgöző a hibátlan technika, végső soron az a lényeg, amit a táncművész a mozgásban kifejez.
Táncosként folyamatosan mozgunk, és felejthetetlen pillanatok megalkotására törekszünk. Függetlenül a tánc műfajától, minden táncművész ezeket a pillanatokat igyekszik elérni. Ezért, amikor egyszer csak nem léphetünk fel, a színházakat bezárják és a fesztiválokat lemondják, a mi világunk megtorpan. Nincs fizikai kapcsolat. Nincsenek előadások. Nincs közönség. A közelmúlt történelmében a táncközösségnek még soha nem volt ilyen közös kihívása abból a szempontból, hogy motivált maradjon, hogy megtalálja a létjogosultságát.
Mégis, amikor valami értékeset elvettek tőlünk, pontosan akkor értékeljük azt, hogy valóban mennyire fontos az, amit csinálunk, és mit jelent a tánc a társadalom egészének. A táncosokat gyakran fizikai képességeik miatt ünneplik, bár valójában inkább mentális erőnk tart fenn minket. Úgy gondolom, hogy a fizikai és pszichológiai agilitás egyedülálló kombinációja segít minket a küzdelemben, hogy újra feltaláljuk magunkat, hogy folytassuk a táncot és inspiráljuk a világot.
FRIEDMANN VOGEL balett-táncművész (Németország): „A világsztár, akinek sosem csúszott ki a talaj a lába alól” – így jellemezte a Tanz Magazine Friedemann Vogelt, amikor 2019-ben másodszor választották „Az év táncművészének”. A következő évben a rangos Német Táncdíj „Kiváló előadó” díjával tüntették ki a Stuttgarti Balett vezető táncosát, hosszú és jeles nemzetközi karrierje elismeréseként.
Mivel mindig is táncművész szeretett volna lenni, talán nem meglepő, hogy a róla készült első, teljes hosszúságú dokumentumfilm a „Friedemann Vogel - a tánc megtestesülése” címet viseli. A többszörösen díjazott művész több mint 20 éve a világ legnevesebb színpadain lép fel, a milánói Scalától a moszkvai Bolsoj Színházig és a tokiói Balett Világfesztiválig, megnyerve a kritikusokat és a közönséget egyaránt. A drámai balettekben mélyen megindító alakításaiért, valamint több kortárs műben nyújtott felvillanyozó előadásaiért ünnepelt Friedemann a „Kammertänzer” országos címet viseli, amely egy táncos számára a legnagyobb elismerés Németországban.
További információért lásd: http://friedemannvogel.com/