Műtárgylesen - Bill Brandt portréi Bajor Giziről

Új ismeretterjesztő sorozatunk intézményünk színháztörténeti gyűjteményének egy-egy darabját mutatja be, mellyel célunk a gyűjtemény népszerűsítése, minél több oldalról való megközelítése és láthatóvá tétele.

 

 

 

 

 

 

 

Az éjszakai London utcaképeiről, a brit társadalmi osztályok tagjait megörökítő felvételeiről, poétikus tájképeiről, aktjairól, valamint művészportréiról egyaránt ismert neves angol fotográfus, Bill Brandt 1930-as években Bajor Giziről készített műtermi portréi a PIM – Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Fotótárának kiemelkedően értékes darabjai.

 
Jóllehet a felvételek keletkezésének körülményeiről – azon túl, hogy feltehetően a fiatal fényképész egyik magyarországi útján készültek –, illetve azoknak a Fotótár gyűjteményébe vezető útjáról mindeddig keveset tudunk, a képek mégis joggal tarthatnak számot a közönség érdeklődésére.
 
Bill Brandt képei abban az időszakban készültek, amikor a színésznő a Nemzeti Színház és a hivatalos kultúra ünnepelt művészeként, a budapesti elit és úri osztály reprezentatív tagjaként és gyakori társasági szereplőjeként, valamint a modern nő mintaképeként egyszerre volt a korabeli vizuális kultúra gyakran látható és népszerű alakja. Bill Brandt portréinak intim atmoszférája ugyanakkor a művész civil arcát, színésznői karakterét és nyilvános maszkját egyaránt érzékelhetővé teszi számunkra.
 
Az esemény során a felvételek egyszerre adják a beszélgetés tárgyát és apropóját, ahol többek között azokat a csak látszólag magától értetődő kérdéseket járjuk körül, hogy vajon miként mutatják be ezek a fényképek modelljüket, mit árulnak el annak nyilvános szerepeiről, mit tudunk meg készítőjükről, valamint azokról a társadalmi, kulturális és vizuális közegekről, ahonnan a képek ma is hozzáférhetővé válhatnak.
 
 
RÉSZTVEVŐK:
dr. Fisli Éva történész, muzeológus (MNM Történeti Fényképtár)
Sipőcz Mariann muzeológus (PIM – OSZMI Fotótár)
Moderál: Hadi Barbara (PIM – OSZMI – Bajor Gizi Színészmúzeum)
 
 
IDŐPONT: 2021. október 14. 18:00 óra
HELYSZÍN: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
BELÉPŐ: 1000 Ft
 
Az esemény a Múzeumok Őszi Fesztiválja programja