Az Oscar-díjat nyert Saul fia című film jelmeztervezője SZŰCS EDIT iparművész

Szűcs Editnek a gyűjteményünkben megtalálható és új kötetünkben (Turnai Tímea: Mesélő jelmezek, OSZMI, 2016.) is megjelenő viselet-víziói különleges alkotói dokumentumai látványszínházi előadásainak.

A TEST-SZÖVET, PÁRA-TOK, LÉLEK-HÁM számos terve, rajza és megvalósult öltözete az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet jelmeztárát gyarapítja. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával vásárolt kollekciók kutathatóak szcenikai adatbázisainkban, jelmez-gyűjteményünkben.

A test-maszkokból artisztikusság, igényesség, elegancia, kreativitás és személyesség árad, mely a tervező szabadon szárnyaló gondolkodásmódjáról tudósít. A felhasznált anyagok a fémesen csillogó és áttetsző, merev tartású hártya és libbenő, gyűrt, megfeszülő matériáktól a műanyag csövekig kimeríthetetlenül széles skálán mozognak.

A tervező az anyagokat, mint hám-rétegeket, avagy test-szöveteket, egymásra helyezi: hajtott, tűzött, gyűrt, kötözött, applikált, hőkezelt és csavart technikákkal alakítja rafinált kollekcióját.

 

Szűcs Edit ezüst drót fantázia testmaszk

 

A formák is a kreatív képi látásmódot bizonyítják: a drótokkal merevített, tekeredő nyúlványszerű idomok a modellek kinyúló testrészeivé szervesülnek, organikusság és harmónia érzetét keltik.

Tisztelet és köszönet a film alkotóinak és Szűcs Edit iparművésznek, tervezőnek!

Írta: Turnai Tímea

 
 
 
2016.02.29