Színház, város, mobilitás

A Színház, város, mobilitás, infrastruktúra a V4 országokban című formabontó utazókonferencia résztvevői 2016. június 4-15. között a tömegközlekedés eszközeit használva, a négy ország több települését járták be, feltérképezve a városszerkezet, a helyi és helyközi közlekedési infrastruktúra és a kulturális intézmények, elsősorban a színházak közti bonyolult kapcsolatrendszert. A konferencia állomásai között szerepelt Budapest, Tatabánya, Nagytapolcsány, Zsolna, Olomouc, Ostrava, Katowice, Krakkó, ahol a résztvevők találkoznak a helyi színházi intézmények munkatársaival, a városvezetés képviselőivel és egyéb szakemberekkel, minden helyszínen egy sajátos, a városra jellemző problémakört vizsgálva meg. Az utazókonferencia első állomásának budapesti és tatabányai programjait az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezte.

Az utazókonferenciát június 4-én, délután a Bajor Gizi Színészmúzeumban egy fogadással egybekötött tárlatvezetéssel nyitottuk meg. A részvevők a bemutatkozás és ismerkedés után a Nemzet Színészei időszaki kiállítást tekintették meg. Este az Artus - Stereo Akt térspecifikus utazóelőadásán, a Promenádon vettünk részt. Boross Martin rendezése a nézőket busszal utaztatja Budapest külsőbb kerületeiben, a színészekkel pedig az utcán játszat jeleneteket, így a nézői attitűd jelentősen átalakul, a közterek pedig másodlagos jelentést kapnak.

Másnap, június 5-én reggel szintén a város megismerésével indítottuk a napot, ezúttal egy választható programmal, a futó műhelymunkával kezdtünk. A Szabó Attila vezette közel 6 kilométeres városi futás útvonalát egy épületfotókból összeállított montázs határozta meg. A feladat rendkívül egyszerűnek tűnt, meg kellett találnunk azokat az épületeket, amelyek képmását a kezünkben tartottuk. Ismét új perspektívából tekinthettünk Budapestre, hiszen érdekes részleteket fedezhettünk fel.

Később, némileg lassabb tempóban, sétálva ismerhettük meg a budapesti Broadway színházait Maksai Ágnes vezetésével, majd a Nemzeti Színház épületét jártuk körbe a résztvevőkkel. Alkalom nyílt a városi elhelyezkedésében, működésében és a munkamódszerében a Nemzeti Színháztól jelentősen eltérő KOMA Bázis megismerésére is. A mozgalmas nap utolsó programjaként a Scallabouche Társulat The Story Room című improvizációra épülő előadását néztük meg a Jurányi Házban. Ismét megjelent a város tematika, hiszen személyes tárgyainkat, Budapesthez és az utazáshoz kapcsolódó érzéseinket és gondolatainkat építették a színészek (Alexis Latham, Andrew Hefler, Ben O’Brien) jeleneteikbe. A hosszúra nyúlt estén még egy rögtönzött beszélgetésre is sort kerítettünk az alkotókkal.

A harmadik magyarországi napot (június 6.) vonatúttal kezdtük, Tatabányára utaztunk és a Jászai Mari Színház és Népházat látogattuk meg a résztvevőkkel. Majd a Bányászati és Ipari Skanzenben „tárlatvezetésen” vettünk részt, ahol a bányaváros fejlődéséről, a bányászat hatásáról a várostervezésre és építésre, valamint a bányászati technikákról is esett szó. Estére értünk vissza Budapestre, a Jurányi Házba, ahol kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt, melynek középpontjában a városi (és) szociális terek színpadi megjelenítése a serdülőket megszólító előadásokban állt (Staging the City and Social Spaces of Young Audiences). A beszélgetésen gondolatindító felvezetőket tartottak olyan színházi szakemberek, akik vagy gyakorlati oldalról, vagy elméleti megközelítésben ismerői a témának. Takács Ágnes színháztörténész felvezető előadását követően prezentációt tartott Mattyasovszky Zsolnay Bálint a Koma Bázis Blokkoló programjáról, Pass Andrea a Mentőcsónak Egység Újvilág című előadásról, Nánay Fanni a Placc Fesztivál térspecifikus akcióiról, Boross Martin pedig a Stereo Akt Promenádjáról beszélt. A résztvevők nemcsak a témafelvezetőkhöz kapcsolódtak kérdéseikkel, gondolataikkal, hanem e társulatok finanszírozására is rendkívül kíváncsiak voltak, így izgalmas eszmecsere alakult ki a magyarországi és a lengyel, cseh és szlovák színházi struktúra hasonlóságairól és különbségeiről.

A PACE.V4 utazókonferencia magyarországi programja ezzel lezárult, másnap reggel a résztvevők Szlovákia felé indultak tovább… A két hetes utazás hosszabb szakasza akkor még előttük állt.

 

Írta: Takács Ágnes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2016.06.23