Simándy József rajzpályázat és kamarakiállítás

Az ország különböző pontjairól érkeztek pályamunkák a Simándy József 100. évfordulója alkalmából meghirdetett rajzpályázatra, amelynek díjátadó ünnepségére 2016 december 16-án került sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A pályázó iskolák összesen 195 darab alkotást küldtek, és nem kizárólag művészi beállítottságú oktatási intézményekből.

Simándy József életművének tartja Bánk Bán szerepét. Az Ő szavaival élve: „Bánk Bán az én ügyem”

A gyerekek és tanáraik is odaadó munkát végeztek, ahogyan az egyénileg pályázók is remek alkotásokkal gazdagították a nagyjából kétszáz beérkezett rajzot. A zsűrinek nem volt könnyű dolga. Különböző technikák jelentek meg: kollázs, zsírkréta, akvarell, karc, faszínes…számos példa van arra, hogy milyen egy gyermek képzelő ereje, sokszor csak egy kis lökés kell, és elindul a lavina. Ezeken a rajzokon megelevenednek csodálatos lények, különböző tündérmesébe vagy akár a hétköznapokba illő alakok.

A rajzpályázat eredményhirdetése egyben a pályamunkákból készült kamarakiállítás megnyitója is volt. Szebényi Ágnes, az OSZMI múzeumpedagógusa köszöntötte a jelenlévőket, majd Simándi Katalin, Simándy József lánya szólította meg vendégeinket. Húsz fős létszámmal érkeztek a gyulai Implom József Általános Iskolából, a teljes osztály részt vett a rajzpályázaton. A díjazottak közül volt, aki szülővel és felkészítőtanárral jött.

A díjátadó után múzeumpedagógiai foglakozáson és tárlatvezetésen vettek részt a gyerekek a Bajor Gizi Színészmúzeuban, ezt követően pedig a múzeum jelmeztárát vették birtokba, ahol alkalmuk volt felpróbálni a korhű jelmezeket. A felnőttek részletes tárlatvezetésen vettek részt a Háromszázezer magas CÉ - Simándy 100 kiállításon.

 

Köszönjük a pályázóknak a kitartó munkát és kívánjuk, hogy minél több alkalmat ragadjonak meg kreativitásuk kibontakoztatására!

 

NYERTESEK:

 

 

Alsós korosztály

 

1. Németh Panna – Tatabánya (Kodály Zoltán Ált.Isk. És AMI, felkészítőtanár: Valter Anita)

2. Dezső Fruzsina – Gyula (Implom József Ált. Isk. felkészítőtanár: Ökrös Márta)

3. Schláth Péter - Tarnaméra (Tarnamérai Ált.Isk., felkészítőtanár: Dobi Jánosné)

 

 

Felsős korosztály

 

1. Szőts Dorina – Bonyhád (Bonyhádi Ált.Isk.,Gim.és Alapfokú Művészeti Isk., felkészítőtanár: Kertész Jánosné)

2. Fekete Dominika – Berettyóújfalu (Igazgyöngy AMI, felkészítőtanár: Berényi Anna)

3. Gyurkó Liza – Budapest (Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Isk., felkészítőtanár: Sziráki Katalin)

 

 

Különdíjak

 

Veres Vera – Szolnok (Kőrösi Csoma Sándor Ált.Isk.)

Maller Tekla – Tata (Kőkúti Ált.Isk. Fazekas utcai Tagintézménye, felkészítőtanár: Gútay János)

Pajsán Fanni – Kalocsa (Nagyasszonyunk Katolikus Óvoda Ált. Isk. és Gimnázium, felkészítőtanár: Schnúr Helga)

 

Írta és fotózta: Horvát Lívia

 
 
 

 

 
 
 
2017.01.13