NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK

Az OSZMI nemzetközi kapcsolatrendszere ­ köszönhetően több nemzetközi együttműködésnek ­ egyre gazdagabb és kiterjedtebb. A TACE (Theatre Arrchitecture in Central Europe) a Kultúra 2000 támogatásával megvalósult projekt volt, amely Közép-Európa színházépítészetének eddig összegyűlt tudásanyagát, információit mutatta be, sokféle forma összetett eszközrendszerét felhasználva. Az egyes régiók sajátos fejlődési tendenciái tágabb európai kontextusba kerültek, köszönhetően az öt európai ország kutató- és dokumentációs intézetei szoros együttműködésének. Úgyszintén több európai ország összefogásával valósult meg az ECLAP (European Collected Library of Artistic Performance) elnevezéssel futó program, amelyhez 2010-ben csatlakoztunk, és húsz neves európai színházi gyűjtemény digitális tartalmainak internetes publikációját valósította meg. Az ECLAP projekt kapcsán a magyar színháztörténet páratlan forrásértékű anyagait bocsátottuk a magyar és nemzetközi kutatóközösség rendelkezésére: 18. századi soproni jezsuita díszletterveket, a magyar színháztörténet legkorábbi selyemszínlapjait, a Nemzeti Színház korai időszakának fényképanyagát, Bartók Béla táncelőadásainak ősbemutatóit, a Színházi Intézet hatvan éves fennállása alatt kiadott összes szakkönyvét, rendkívüli grafikai igényű díszlet- és jelmezterveket, bábgyűjteményünk legértékesebb bábjainak teljes fotódokumentációját, illetve az 1945-1989 közötti időszak magyar színháztörténetének hiánypótló színházi dokumentációját (hangfelvételek, videó-részletek, előadásfotók, kiemelt bemutatók teljes kritikagyűjteménye).

Hagyományosan jó együttműködést alakítottunk ki a Visegrádi Négyek társintézményeivel. Velük közösen a nagy európai projektek mellett több régiós kutatási programban vettünk részt, melyek többnyire a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával jöttek létre: Visegrad Drama antológia-sorozat kiadása, nemzetköz konferenciák színház és múltfeldolgozás, színházfinanszírozás és színházi rendszerek kutatásának témájában, kortárs színházi muzeológia stb.

 

A 2011-ben indult PACE. V4 (Performing Arts Central Europe Visegrad Countries Focus) keretprogram célja, hogy a Visegrádi Négyek színházi intézetei közösen mutassák be a régió négy nemzetének színháztörténetét és kortárs színházi világát. Eddig a V4 országon kívül Szöulban, New Yorkban, Tarregában valósultak meg komplex prezentációs programok; drámakötet, tanulmánykötet és promóciós animációs film készült. A továbbiakban egy közös honlap létrehozását tervezzük, illetve több külföldi színházi fesztiválon való bemutatkozást. 2016 júniusában PACE.V4 CONNECTION címmel nemzetközi utazó konferenciát szervezünk, mely a színház és a város, mobilitás és közösségi közlekedés kapcsolatának feltárására vállalkozik.

 

Jelenleg két újabb uniós nagyprojekt elindításán dolgozunk: egyikük a színházi avantgárd közös nemzetközi kutatását támogatná. A Regained Avantgarde projekt a varsói Zbigniew Raszewski Színházi Intézet koordinációjával működne. Az European Puppetry Cultures Online projekt pedig Európa bábszínházi történetének feldolgozását tűzi ki célul, korszerű digitalizációs eljárások és történeti kutatás felhasználásával, mely egy digitális európai bábmúzeum létrejöttéhez vezetne. Ennek vezetője nyertes pályázat esetén az OSZMI lesz.

 

2015 kiemelt nemzetközi eseménye a Prágai Quadriennale nagykiállítás volt, mely a világ díszlet- és jelmeztervezőinek biztosított megmutatkozási lehetőséget. A rangos esemény magyar részvételét hagyományosan, a kultúráért felelős minisztérium megbízásából, az OSZMI koordinálja. A 2011-es kiállításon a magyar tárlat elnyerte a Legjobb kurátori koncepcióért járó aranyérmet (B. Nagy Anikó és munkacsoportja). 2015 júniusában a kiállításon Antal Csaba tervező munkája képviselte hazánkat a nemzeti szekcióban a Donor for Prometheus című alkotással, melyet a nemzetközi közönség nagy érdeklődéssel fogadott, a diákszekcióban pedig É. Kiss Piroska vezetésével díszlet- és jelmeztervező szakos hallgatók állítottak ki (Magyar Képzőművészeti Egyetem), A gyűjtő szobája címmel.

 

A nemzetközi csoport munkatársai számos színházi fesztiválon vesznek részt szakértőként, nem ritkán a zsűri tagjaiként (Pilsen, Nyitra, Pozsony, Maribor, Nagyszeben, Kolozsvár, Varsó, New York stb). A magyar színházzal foglalkozó külföldi kutatóknak segítséget nyújtunk és gyűjteményeink anyagait is egyre többször kölcsönözzük külföldi kiállítások és publikációk számára. Intézményünk kutatói rendszeresen szerepelnek nemzetközi szakmai konferenciákon előadóként, workshopvezetőként. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központjával közösen nyomtatásban (Hungarian Theatre Bulletin) és elektronikusan (Hungarian Theatre Newletter) tájékoztatjuk a nemzetközi szakmai közönséget a kortárs magyar színház új eredményeiről.

 

Az OSZMI egyre gazdagabb és kiterjedtebb nemzetközi kapcsolatrendszerét és a Balassi Intézet segítségét felhasználva arra törekszik, hogy kiállításait külföldön is bemutassa. Így utazhattak többek között Bánffy Miklós pályáját, a Bábtárunk kincseiből készült válogatást bemutató Száz év száz báb; Alma és fája, Kós Károly színházi világa és a Színészkatonák, fogolyprimadonnák című kiállításaink különböző országokba.

 

MUNKATÁRSAK:

Szabó Attila (csoportvezető): 06 1 375 1184/102, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Huszár Sylvia (színházi referens): 06 1 375 1184/128, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lakos Anna (színházi referens): 06 1 225 0874 vagy 06 1 212 5247, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

 
Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, 1013. Budapest Krisztina krt.57. Tel.: 06-1-375-1184, e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.