SZÍNHÁZI ADATTÁR

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet SZÍNHÁZI ADATBÁZISA a magyar színházi előadások adatait, a színházi alkotók (színművészek, rendezők, tervezők, dramaturgok) életrajzi adatait, valamint a színházak intézményi adatait tartalmazza. Lényegében az intézmény gyűjteményeinek legnagyobb része ezeket az adatokat használja alapként saját részlegük digitalizálásánál. 

A számítógépes feldolgozás előtt a színházak műsoráról, színházi alkotókról katalóguscédulákon, sajtókivágatokból, adattári füzetekből, színlapokról, műsorfüzetekből tudott tájékozódni a hozzánk forduló szakember. A budapesti és vidéki színházak műsorát adattári dossziék tartalmazták az 1949-es államosítástól kezdve. Ezt váltotta fel a produkciós adatlapok rendszere, melyben évadonként gyűjtötték a produkciókat az 1960/61-es évadtól a budapesti színházak, míg az 1964/65-östől a vidéki színházak esetében. Ezek tartalmazták az előadás helyét, bemutatójának idejét, létrehozóit, a teljes szereposztást. A digitális adatbázis feltöltésekor az adattári dossziék, illetve a produkciós adatlapok képezték az alapot, de minden esetben ellenőriztük, pontosítottuk a gyűjteményekben található színlapok, szórólapok, műsorfüzetek, vitatott esetben kritikák adataival.

 

Az 1980-as évek közepén merült fel az igény a számítógépes feldolgozás elkezdésére. 1985-ben Intézetünk felvette a kapcsolatot a müncheni Deutsches Theatermuseum igazgatójával. Egy hosszabb munkafolyamat eredményeként 1987 szeptemberében az Intézet csatlakozott a müncheni információs rendszerhez. A német intézmény átalakítása miatt az együttműködés megszűnt, de az intézet 1989-ben megalakult önálló számítógépes adatbázisának, a bemutatótár adatlapjának megtervezésekor felhasználtuk a müncheni együttműködés tapasztalatait, az Intézetben történt régebbi feldolgozó munka eredményeit. Figyelembe vettük a szakmának történő szolgáltatás követelményeit. A színháztörténeti források közül a színlap, plakát, műsorfüzet, szórólap, színházak internetes honlapjai alapján, valamint a sajtóban megjelent kritika, előzetes, interjú stb. kiegészítő információi segítségével dolgoztuk fel a színházak bemutatóit. 1998-tól kezdtük el a sokkal fejlettebb, sokrétűbb, ARIADNE adatbáziskezelő program használatát az adatlap lényeges változtatása nélkül, a régi adatbázis átforgatásával. A Jedlik pályázat elnyerésével nagyszabású technikai és tartalmi fejlesztésre nyílt lehetőség. 2008 óta az eddig meglévő programon alapuló, de fejlettebb, internetes változatával, a MONARI-val dolgozunk. Ez lehetővé teszi, hogy az intézmény különböző digitális gyűjteményei összekapcsolódjanak.

A bemutatótár a magyar színházak bemutatóinak adatait tartalmazza 1945-től napjainkig. A Nemzeti Színház, illetve a Kolozsvári Nemzeti Színház esetében megtalálható az összes előadás, az 1945 előttiek még szereposztás nélkül. A határon túli magyar nyelvű színházak előadásait az 1981/82-es évadtól dolgoztuk fel.

Az egy-egy előadásról készült adatlap az előadott műre (szerző, zeneszerző, cím, fordító, átdolgozó stb.), a bemutató helyére, időpontjára, az előadás létrehozóira (rendező, díszlet-jelmeztervező, koreográfus, karmester) vonatkozik, és tartalmazza a teljes szereposztást. Más műfaj (regény, filmforgatókönyv stb.) alapján készült színpadi adaptációnál szerzőként az adaptáló nevét tüntetjük fel. Az alapszöveg írójához kerül az irodalmi alapmű –­ novella, regény, filmforgatókönyv –szerzője. A 2002/2003-as évadtól az előadások adatait ellenőriztetjük a színházakkal. Jelenleg (2015. ősz) 34.000 produkciót tartalmaz.

 

A személyi adatlap, a színházi szakemberek (színész, rendező, díszlet-jelmeztervező, dramaturg) életrajzi adatait tartalmazza. Forrásként használtuk fel a szakirányú lexikonok, a sajtóban megjelent adatok és a művészek sajátkezű aláírásával kitöltött kérdőíveket. Jelenleg (2015. ősz) közel 8000 alkotó adatait tartalmazza.

 

A legújabb adatlap az intézményi adatbázisé. Ezen rögzítjük a színházak adatainak szervezeti, személyi változásait. Reményeink szerint ez színházanként kutathatóvá teszi az épület, a struktúra, a társulat átalakulásait. Az intézményi adatbázist az Évkönyv anyagának felhasználásával évente frissítjük. A 2007/2008-as évadtól találhatók itt adatok, de mivel még nem rendszeres a feldolgozás, így ez még nem érhető el a nagyközönség számára. Jelenleg (2015. ősz) 1700 kartont tartalmaz.

 

A digitális adatbázisok között létrejött kapcsolódás eredményeként például egy előadás, alkotó keresésénél többirányú megközelítés és többszempontú eredmény lehetséges. Megismerhetjük az előadás alkotóit; azt, hogy hol jelent meg róla kritika, van-e színlap, műsorfüzet, plakát, fotó a gyűjteményekben. Összeállíthatjuk egy alkotó pályafutásának különböző állomásait, vagy egy darab magyar bemutatóit 1945-től napjainkig.

 

A kutatók személyesen, telefonon, e-mail-ben és most már közvetlenül az interneten is tájékozódhatnak az adatbázisokban. A felhasználást segíti, hogy az előadások a lényeges kategóriák szerint sorba rendezhetőek, pl. darabcím, szerző, időrend, társulat.

 
KUTATÓSZOLGÁLAT

hétfő, szerda: 9.00 – 16.00 óra

péntek            9.00 – 14.00 óra

 

MUNKATÁRSAK

Lakatosné Ircsik Teréz (adattáros, csoportvezető): 06 1 375 1184/106,  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Péter Zsolt (adattáros): 06 1 375 1184/106, peter.zsolt@oszmi.hu

Kulcsár Viktória (adattáros, jelenleg szülési szabadságon)