BÁBTÁR

A gyűjteményt, mely a magyar közgyűjtemények közül egyedüliként vállalta fel a bábművészet dokumentumainak teljes körű gyűjtését és feldolgozását, Belitska-Scholtz Hedvig hozta létre 1970-ben. A kollekciót tárgy-, illetve dokumentumtípusok szerint elkülönült egységekben őrizzük.

Tárgyi emlékek: A gyűjtemény mintegy kétezer bábot és díszletelemet tartalmaz a vásári bábjáték 19. századi marionettjeitől kezdve az avantgárd bábfigurákig. A legrégebbi bábok a Hincz-család hagyatékából származnak. Az 1841-től magyarországi vásárokat járó bábjátékos-dinasztia 1889-ben a Városligetben telepedett le, és itt alapította meg az Első Magyar Bábszínházat. A birtokunkban lévő –három generáción keresztül, apáról-fiúra öröklődött –bábegyüttes egy évszázad bábjátszásának műsor- és stílusváltozásait őrzi. A történeti kollekcióban 1910-től minden neves alkotó és fontosabb irányzat szerepel: Orbók Lóránd, Szokolay Béla, Blattner Géza és A. Tóth Sándor avantgárd és kísérleti bábjai, Büky Béla kesztyűs és árnyfigurái, Rév István egyedi technikai megoldású rudasbábui, valamint a hazai pedagógiai bábjátszás tárgyi emlékei.

Képzőművészeti alkotások: A báb-és díszlettervek, bábos vonatkozású festmények és grafikák gyűjteménye. Ide tartoznak többek között Jaschik Álmos 1930-as években készült bábtervei, A. Tóth Sándor bábos témájú munkái és Büky Béla árnyjátéktervei.

Fotók: A fotógyűjteményben található10.000 fényképfelvétel, fotó- és negatívanyag többsége dokumentumértékű, de olyan ritkaságokat is rejt, mint például André Kertész felvételei Blattner Géza párizsi bábszínházáról, az Arc-en-Ciel-ről.

Kéziratok: Személyes dokumentumokat, családi visszaemlékezéseket, leveleket és hivatalos iratokat tartalmaz. Többek között a Rév István által megalapított és igazgatott Nemzeti Bábszínjáték működésének írásos forrásai, valamint Blattner Géza visszaemlékezései, írásai is itt találhatók.

Színlapok: A fontos bábtörténeti forrást jelentő színlapgyűjtemény 3000 plakátja közül számos a külföldi bábjátszást dokumentálja. Itt őrizzük Orbók Lóránd bábszínházának néhány fennmaradt plakátját az 1910-es évekből, a Nemzeti Bábszínjáték eredeti műsorplakátjait az 1940-es évekből, és az Állami Bábszínház színlapjait is.

Aprónyomtatványok: Meghívók, képeslapok, értesítők tartoznak ide.

Mozgóképek: Ez a legfiatalabb gyűjteményi egység, jelenleg több mint 500 tételt foglal magában. Ezek nagyobb része dvd formátumú előadásfelvétel, melyeket a magyarországi bábszínházakban rögzítettek, az 1980-as évektől napjainkig. Emellett konferenciák anyaga és bábos tematikájú dokumentumfilmek is elérhetők.

A

 

KUTATÓSZOLGÁLAT:

hétfő, szerda: 9.00 – 16.00óra

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható,  mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat itt olvasható.

A

MUNKATÁRSAK:

Papp Eszter (gyűjteményvezető, muzeológus, jelenleg gyermekgondozási szabadságon)

Hutvágner Éva (muzeológus,  jelenleg gyermekgondozási szabadságon)

Kozmáné Simándi Katalin (gyűjteményi munkatárs):  061 375 1184/107,  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lovas Lilla (muzeológus): 061 375 1184/107, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Somogyi Zsolt (muzeológus): 061 375 1184/107, somogyi.zsolt Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.