FOTÓTÁR

A gyűjtemény több mint félmillió fényképe a 19. század utolsó harmadától mutatja be a magyarországi színjátszás történetét. A színészek egyre emelkedő társadalmi rangját bizonyítja, hogy a korszak legnevesebb és legkeresettebb „műfényképészei” örökítették meg a színjátszókat. A legelső budapesti fényképészek közül Strelisky Lipót, Ellinger Ede, Kossak József, őket követően Kozmata Ferenc, Goszleth István, Uher Ödön, majd a népszerű Angelo műterméből maradtak ránk a leghíresebb színészportrék. Az önálló fejlődést mutató erdélyi fényképészet történetét többek között a Dunky-fivérek képviselik.

A

 

A 20. század a fényképészet történetében is a szakosodás évszázada. A különböző témák, eltérő műfajok között egyaránt megtalálhatók a művészi igényű és kidolgozású portréfelvételek, a színészeket, énekeseket népszerűsítő, reklám jellegű beállított fotók, a sajtófelvételek, valamint a családi és társadalmi eseményeket megörökítő spontán pillanatképek. A legértékesebb művészportrék Vajda M. Pál műterméből kerültek ki, ám pl. Bojár Sándor, Domonkos Sándor, Inkey Tibor, Kálmán Béla, Kotnyek Antal, Markovics Ferenc, Marx József, Rozgonyi Dezső felvételeiből is gazdag anyag található a gyűjteményben.

A Fotótár legnagyobb egysége Wellesz Ella fotográfus hagyatéka. Wellesz az 1930-as évek elejétől kezdve az 1970-es évek végéig szinte minden színházi premieren fényképezett. Az 1945 utáni magyar színháztörténet eseményeit elsősorban a Magyar Fotó és a Magyar Távirati Iroda fényképészeinek – Farkas Tamásnak, Keleti Évának, Ilovszky Bélának, Horváth Évának, Földi Imrének – felvételeiről ismerjük.

Az 1980-as évek közepétől fiatal fotóművészek – többek között Szilágyi Lenke, Nyilas Ilona, Szoboszlai Gábor, Kassay Róbert, Kiss Ferenc, Flesch Bálint, Vékás Magdolna és Katkó Tamás – a színházi fényképezés megújításával kísérleteztek. Nem pusztán dokumentálták a bemutatókat, a színházi előadás varázslatos pillanatait igyekeztek megörökíteni.

A gyűjtemény állományát folyamatosan digitalizáljuk, mintegy 30.000 portré- és előadásfotó, mely a magyar színházművészetnek az 1860-as évektől az 1990-es évekig tartó korszakát szemlélteti, már interneten is elérhető (szinhaziadattar.hu). A még feldolgozatlan fotókat a darabcímek illetve a színészek neve szerint rendeztük, így ezek helyben kutathatók.

KUTATÓSZOLGÁLAT:

 

hétfő, szerda: 9.00 – 16.00 óra

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható, mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat itt olvasható.

A

MUNKATÁRS:

Sipőcz Mariann (gyűjteményvezető, muzeológus): 061 375 1184/101,  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.