TOPOGRÁFIAI GYŰJTEMÉNY

A mintegy ötezer tételből álló gyűjteményben a magyar nyelvű színjátszás épületeinek, színjátszó-helyeinek tervrajzai, nézőtéri alaprajzai, fotói – elsősorban régi képeslapokon – és grafikái találhatók. Az eredeti tervrajzok – például az Operaház tervrajzai és Vágó László munkái – mellett az Országos Széchényi Könyvtárban és más közgyűjteményben őrzött forrásokról készített másolatok is kutathatók itt. A gyűjteményt írásos dokumentációs anyag egészíti ki.

Az ábrázolások bemutatják a hazai színházépületek születését, átépítését, funkcióváltását, bezárását és lebontását. Nyomon követhetjük azt is, mikor, milyen társulat költözött a falak közé. A történelmi és politikai változásokat tetten érjük a színházak elnevezésében és a homlokzaton feltűnő feliratok tipográfiájában egyaránt.

Intézményünk volt a TACE (Theatre Architecture in Central Europe) elnevezésű nemzetközi projekt hazai bázisa. Ez a kutatás Közép-Európa színházépítészetének történetét, legjelentősebb épületeit, múltbeli és jelenlegi tendenciáit, valamint a térség építészeti szakembereinek koncepcióit mutatja be. A kutatás adatbázisa a http://www.theatre-architecture.eu honlapon található.

A Topográfiai Gyűjtemény becses darabja Ferdinand Landerer Esterházy kastélyt ábrázoló legyező alakú metszete, mely a 18. századi főúri színjátszást reprezentálja. A magyar hivatásos színjátszás első évtizedeit pedig az Rudolf Alt metszetein feltűnő Budai Nyári Színkör, a Pesti Német Színház és Pesti Magyar Színház színezett litográfiája idézi fel.

 

KUTATÓSZOLGÁLAT:

 

hétfő, szerda: 9.00 – 15.00 óra

A gyűjtemény kutatási engedéllyel kutatható, mely letölthető innen!

A kutatási szabályzat itt olvasható.

 

MUNKATÁRS:

Huber Beáta (segédmuzeológus): 061 375 1184/107,  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.