MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK

Múzeumpedagógiai foglalkozásaink ára:  800 Ft/diák (kísérőknek ingyenes)
Előzetes bejelentkezés minden esetben szükséges!
 
Érdeklődni és jelentkezni lehet az alábbi elérhetőségeken:
Gerecs Katalin, múzeumpedagógus: tel.: 061 225 3161; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Szebényi Ágnes múzeumpedagógus: tel.: 061 375 1184/105-ös mellék; e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A színház és 1956

 
Októberben múzeumpedagógiai foglalkozás során emlékezünk meg az 1956-os forradalmi eseményekről a Hősök tere című időszaki kiállításunkhoz kapcsolódva. A foglalkozás Bessenyei Ferenc és színésztársai 1956. októberi szerepvállalását helyezi a középpontba. Az eseménytörténeti áttekintés mellett kiemelt hangsúlyt kap az egyéni döntések mögötti dilemmák vizsgálata.

Időpontok: 2019. október 21. 22. 24. 25. 9-16 óra között

 
Ajánlott korosztály: középiskolások
 

 

Csehov művek, rendezői koncepciók - Sirály / Három nővér

 
A múzeum ezzel a foglalkozásával a középiskolákban kötelező drámaszöveg-elemzésekhez kíván hozzájárulni, kiegészíteni azokat, kötődve új időszaki kiállításunk témájához, Csehov műveihez. Egyrészt – kissé elmozdulva az irodalmi szempontoktól - bevezetjük a diákokat a színházi előadáselemzések világába, másrészt az egyes rendezői koncepciók különbözőségére hívjuk fel a figyelmet. A foglalkozás anyagát az OSZMI Audiovizuális Archívuma adja, így négy különböző rendező Sirály vagy Három nővér előadásának azonos jeleneteit vetítjük le a diákoknak. A jelenteket előzetesen megbeszélt előadáselemzési szempontok szerint tekintik meg csoportokban a tanulók, majd közös egyeztetés következik.
 
 
A foglalkozás időtartama: kb. 90 perc
Ajánlott korosztály: középiskolások
 

 

Moszkva expressz

 
Tárlatvezetéssel egybekötött múzeumpedagógiai foglalkozás középiskolásoknak a Kortársunk Csehov című időszaki kiállításunkban, melynek során vizsgáljuk a Csehov-művek jellegzetességeit, a történeteket átható miliőt, a tipikus szereplőket és szóba kerülnek ezen művek színpadi megvalósításai. A kiállítást drámapedagógiai játékokkal színesítve járjuk végig. Célunk a befogadás segítése interakciókkal, érdekességekkel, egyúttal az író világának feltérképezése. Kiemelt drámák: Három nővér, Sirály.
 

A foglalkozás időtartama: kb. 60-90 perc

 

A programra 2018. április 30. és 2019. április 21. között fogadunk csoportokat.

Rómeó és Júlia erkélyjelenetek elemzése

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet ezzel a foglalkozásával a középiskolákban kötelező drámaszöveg elemzésekhez kíván hozzájárulni, kiegészíteni azt. Egyrészt – kissé elmozdítva az irodalmi szempontoktól - bevezetjük a diákokat a színházi előadáselemzések világába, másrészt az egyes rendezői koncepciók különbözőségére hívjuk fel a figyelmet. A foglalkozás anyagát az OSZMI Audiovizuális Archívuma adja.

Bővebben...

Színházi ismerkedő

A foglalkozás a Bajor Gizi Színészmúzeum Kulisszák között című állandó kiállításához kapcsolódik, annak befogadását segíti elő. Célja, hogy közelebb hozza egykori színházi személyiségeken keresztül a 19-20. század színházi kultúráját a résztvevő diákokhoz.  A feladatok a szerepjátszó, megfigyelő és kreatív improvizációs képességeket fejlesztik, az érvelés technikájának elsajátítását, gyakorlását célozzák. A fiatalok mindeközben a magyar színháztörténet egyes jelenségeiről kapnak ismeretet (Nemzeti Színház, rendezőegyéniségek, híres színészeink és színésznőink élete, a sztárkultusz kialakulása, stb.).
 
Ajánlott korosztály: középiskolások

Időtartam: kb. 90 perc

Olvasópróbától a premierig

Állandó kiállításunkhoz kapcsolódó, korosztályokra szabott játékos tárlatvezetéseket kínálunk, melyekkel célunk a színházi alkotófolyamat bemutatása kreatív gyakorlatokon, dramatikus játékokon keresztül.

Az előadás létrehozásának különböző fázisaival és az ezekhez társítható színházi szakmákkal ismerkednek meg a részvevők. Mit csinál egy rendező, egy ügyelő, egy díszlettervező? Mi a színész munkája egy előadásban? Kik azok, akiket nézőként sosem látunk, nélkülük mégsem lehetne előadás? Szakemberek bőrébe bújva próbálhatják ki a résztvevők a színházi munka nehézségeit és szépségeit.

 

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Időtartam: kb. 45-60-90 perc

Rendhagyó illemtan jelmezes öltözködéssel

Játékos feladatokon keresztül megismerkedünk az alapvető és hagyományos illemszabályokkal, amit minden úrnak és úri hölgynek ismernie kell, majd jelmezek segítségével átváltozunk régi korok primadonnáivá és bonvivánjaivá. A híres szerepekhez tartozó jelmezekből másolat készült, hogy bárki át tudja érezni, milyen lehet egy karakter megformálása a színpadon. Színházi jelmezbe bújva máris izgalmasabbá válik egy múzeumi látogatás.

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Időtartam: kb. 90 perc

Színházi vetélkedő

A program elsősorban a diákok kreativitására, fantáziájára épít, nem színházi ismereteikre. Puzzle, különféle keresőjátékok, helyzetgyakorlatok, rendhagyó olvasópróba, reklámfilm készítése és sok más mulatságos és tanulságos feladat viszi őket közelebb a színház világához.

 

Ajánlott korosztály: általános- és középiskolások

Tragédia farmerben és tornacipőben

 
Színház, dráma- és előadáselemzés Madách Imre Az ember tragédiája című művének színházi feldolgozásain keresztül. Régi és új színházi előadások felvételeiből válogatva és azokból részleteket vetítve hasonlítjuk össze a különböző rendezői elképzeléseket.
 
Ajánlott korosztály: középiskolások
 
Időtartam: kb. 90-120 perc

Tematikus kézműves foglalkozások

A színház műfaja lehetőséget teremt arra, hogy betekintést nyerjünk olyan szakmák világába, mint a bábkészítés vagy a díszlet- illetve jelmeztervezés. 

A következő kézműves foglalkozásokat kínáljuk: bábkészítés különféle bábtechnikákkal, színházi makett készítés, árnyszínház készítés, díszlet-és jelmeztervek készítése, jelmezes baba készítés, őko programok az újrahasznosítás jegyében.

Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások

Jeles napok

Jeles napokhoz kapcsolódunk színházi programokkal és kézműves foglalkozásainkkal:

Január 22. magyar kultúra napja
Március 27. színházi világnap
Április 11. költészet napja
Április 22. föld napja
Szeptember 21. magyar dráma napja
 
Ajánlott korosztály: óvodás, általános- és középiskolások