Egyeztető megbeszélés

2017. január 9-én az OSZMI-ban került sor a harmadik egyeztető megbeszélésre.

A megbeszélésen a projekt első szakaszának megvalósításáról, valamint a második szakasz előkészítéséről esett szó.

Színházi hagyomány és megújulás című projekt első szakaszában megvalósuló workshop előkészítése befejeződött. Takács Ágnes arról számolt be, hogy a műhelymunka vezetőjével Espen Dekkóval intenzív levelezést folytat, így 2016. december végére körvonalazódtak a részletek. A workshop címe Tárgy és kifejezés (tárgyak metaforákká lényegülése), amely tükrözi azt, hogy a fókuszban a tárgyszínház fog állni. A kurzuson 15 fiatal, képzett bábszínész vesz majd részt: 11 magyarországi és 4 erdélyi bábszínész hallgató. (Szállások és utazások foglalása folyamatban van.) Espen Dekko zártkörű műhelymunkáján 2 külső szemlélő jelenlétét engedélyezi, egyikük a Játéktér című erdélyi színházi periodikába, másikuk az Art Limes báb- és képzőművészeti folyóiratba ír majd beszámolót a látottakról.

Szintén az első szakasz keretén belül valósul meg a Színházi hagyomány és megújulás a norvég, izlandi és magyar színpadon című konferencia, melyen – többek között – Espen Dekko is beszél majd a műhelymunka tapasztalatairól. A konferencián előad norvég gyermekszínházi szakértő, izlandi színházkutató és a magyar szakma több neves képviselője is. Az egyeztető megbeszélésen véglegesült a konferencia-előadások sorrendje és ezek szekciókba rendezése. (A meghívott előadók szállását és utazását már lefoglaltuk.)

A projekt első szakaszának mindkét programját (workshop 2017.10.23-24.; konferencia 2017.01.25.) a Színház- és Filmművészeti Egyetemmel történő partnerségi megállapodásban bonyolítjuk le, így az események helyszínét is az SZFE biztosítja.

A második szakasz középpontjában egy komplex, többfunkciós kötet kiadása áll. Részben az első szakasz konferencia-előadásainak szerkesztett szövege, részben 2 norvég dráma magyar nyelvű fordítása, illetve többek szinopszisa jelenik majd meg. Domsa Zsófia szakértőként a drámaszövegek válogatási folyamatáról számolt be. A fordítók és a szinopszisírók személye, valamint a jogdíjak kérdése is felmerül a megbeszélésen. A kötet megjelenését könyvbemutató és felolvasószínházi előadás is követi majd. A két rendezvény időpontjában is megállapodott a projektszervező bizottság: 2017. április 28-án délelőtt könyvbemutatóra, este pedig felolvasószínházi estre kerül majd sor. A második szakaszt a Jurányi Produkciós és Közösségi Inkubátorházzal partnerségi együttműködésben kívánjuk megvalósítani, így nemcsak helyszínként, hanem társszervezőként is számítunk az intézményre.

 

A fotón: Domsa Zsófia, Lakos Anna, Szabó Attila és Takács Ágnes