Programok a Jurányiban

 

KÖNYVBEMUTATÓVisszaszámlálás. Kortárs norvég/izlandi színház és dráma

2017. április 28. 18.00 Jurányi Produkciós Inkubátorház (Kamaraterem)

A Visszaszámlálás – Kortárs norvég/izlandi színház és dráma – című könyv bemutatója. Komplex kötetet vehet kezébe az érdeklődő, hiszen az egyrészt tartalmazza a Színházi hagyomány és megújulás projekt keretén belül januárban tartott konferencia-előadások szerkesztett szövegeit. Másrészt itt jelennek meg először Kristofer Grønskag Visszaszámlálás és Arne Lygre Hagyd magad című drámák magyar fordításai is. Harmadrészt pedig helyet kapnak Magyarországon eddig nem ismert, kortárs norvég drámák szinopszisai is. Így a bemutatón térítésmentesen átvehető kötetet nemcsak a skandinavisztika iránt érdeklődőknek, hanem színháztudósoknak, színházi dramaturgoknak és rendezőknek egyaránt ajánljuk.

 

FELOLVASÓSZÍNHÁZ - Arne Lygre: Hagyd magad és Kristofer Grønskag: Visszaszámlálás című művéből

2017. április 28. 19.00 Jurányi Produkciós Inkubátorház (Kamaraterem)
 
Kristofer Grønskag a Visszaszámlálás című művében a jóléti társadalomban felnövő és a súlytalan létezéstől szenvedő fiatalok gondolatait, küzdelmeit jeleníti meg. A világot csak az ő szemszögükből látjuk, a felnőttek látszólag nem avatkoznak be az eseményekbe, bár áttételesen ők felelősek az egymást zaklató, unalmukban bűncselekményeket, halálos veszélyt jelentő helyzeteket provokáló fiatalok értékrendjének felborulásáért.

Olvassák: Blahó Gergely, Martinkovics Máté, Orbán Borbála, Waskovics Andrea. Rendező: Barcsai Bálint

 
Arne Lygre darabja a Hagyd magad, öt különböző korú, nemű és hajlamú ember lazán kapcsolódó történeteiből épül fel. Az egyes jelenetekben, más-más alakot megformáló szereplők nincsenek nevesítve. A szereplők egy modern világ magánytól, csalódástól, haláltól rettegő alakjai. Az idő és a helyszín csak sejthető: nyáresti tengerpart, autópálya melletti parkoló, kórházi intenzív osztály, stb. A mű azokhoz a „staféta-dramaturgiával” működő filmekhez hasonlít, mint Luis Buñuel filmje, A szabadság fantomja vagy Daniel Alfredson Tic Tac című filmje.

Olvassák: Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Horváth Szabolcs, Piti Emőke, Viktor Balázs. Rendező: Fábián Péter, Benkó Bence

 
 

HELYSZÍN

Jurányi Produkciós Inkubátorház (Kamaraterem)

1027 Budapest, Jurányi u. 1.