BGM Esti Extra: Palasovszky Ödön és a Zöld Szamár Színház

A Kassákizmus 3.: Új dráma, új színpad. A magyar avantgárd színház kísérletei című kiállításhoz kapcsolódó novemberi programunk középpontjába Palasovszky Ödön munkássága és az 1925-ben alakult Zöld Szamár Színház egyetlen, három alkalommal bemutatott előadása kerül. A Bajor Gizi Színészmúzeumban látható kiállítás Kassák Lajos színházhoz kapcsolódó tevékenységén keresztül mutatja be a legfontosabb magyar avantgárd színházi kezdeményezéseket és a megvalósult elképzeléseket. Ezek egyik fontos szereplője volt Palasovszky Ödön, aki az 1920-as évek elejétől foglalkozott a színházi előadóművészet megújításával. 1925-ben Hevesy Ivánnal és más művészekkel közösen alapította meg a Zöld Szamár Színház nevű társulatot, amely mindössze három előadást ért meg. Bár a társulat rövid életű volt – alakulásának évében meg is szűnt –, nagy jelentőséggel bírt, hiszen az első olyan színpadi kísérlet volt Budapesten, amely a dada és a konstruktivizmus formai és tartalmi elemeit is kihasználva hozott létre előadást. Nevüket Bortnyik Sándor azonos című festményéről kapták. Az előadásuk három, egyenként is értelmezhető részből állt össze: Ivan Goll két költeményéből – Új Orpheusz és Párizs ég –, valamint Jean Cocteau egyfelvonásos groteszk színdarabjából, Az Eiffel-torony násznépéből.
 
 
 
HELYSZÍN: Bajor Gizi Színészmúzeum (1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.)
IDŐPONT: 2017. november 23. (csütörtök) 18 óra
BELÉPŐ: 1000 Ft
 
PROGRAM:
 
18 óra – A Zöld szamár szavalókórus előadása
 
A kiállításhoz kapcsolódva egy különleges eseményre, az 1925-ös előadás rekonstrukciójára is sor kerül. Mivel az előadásról nem maradt fenn részletes leírás, ezért korábban nem vállalkoztak az itt bemutatott Ivan Goll költemények bemutatására. A művek kortárs értelmezésben hangoznak el, miközben megtartják az eredeti bemutatón is alkalmazott emblematikus stíluselemeket és formai elképzeléseket. Szintén az eredeti koncepcióhoz illeszkedve az újbóli megvalósítás során is kórusművek formájában kerül színre a két Ivan Goll által írt költemény, az Új Orpheusz és a Párizs ég
A költeményeket egy külön erre az alkalomra alakult szavalókórus adja elő. Tagjai: Barna Orsolya, Forgách Péter, Galácz Judit, Klima Gábor, Kusler Ágnes, Pálinkás Bence György, Rudas Klára, Szeredi Merse Pál.
 
19 óra – Szubjektív tárlatvezetés Jákfalvi Magdolnával és Kappanyos Andrással
 
Az avantgárd színház történetét jól ismerő színháztörténész és irodalomtörténész közös tárlatvezetésén vehetnek részt az érdeklődők. 
 
20 óra – Beszélgetés Palasovszky Ödönről és a Zöld Szamár Színházról
 
Az estet egy beszélgetés zárja le, amelynek témája Palasovszky Ödön avantgárd színházi tevékenysége és a Zöld Szamár Színház előadása. Ez a bemutató az egyetlen, budapesti színpadon megvalósult dadaista színpadi produkció volt a húszas években, és számos olyan műformát alkalmazott elsőként, amely a későbbi évek színházi kísérleteit is jelentősen meghatározták, sőt még a kortárs színházi alkotásban is visszatérnek, például mozdulatművészeti elemek beépítése vagy a szavalókórus alkalmazása. Ez a pozíció sok szempontú elemzést és diskurzust tesz lehetővé. Célunk, hogy bemutassuk Palasovszky művészet-és színháztörténeti jelentőségét, és a hozzá köthető színpadi vívmányokat. A beszélgetés során felelevenítjük az 1925-ös előadást, a társulat alapításának körülményeit, azokat az előadói formákat, amelyek először 1925-ben jelentek meg a magyar színpadon, és a későbbiekben is meghatározták Palasovszky színpadi kísérleteinek karakterét, fő irányait.
További felvetődő kérdések lehetnek: Miben voltak innovatívak vagy progresszívek az itt alkalmazott színházi eszközök?  Mi lehetett ezeknek a kísérleteknek a színpadi és kulturális jelentősége? Hogyan lehet ezeket a színpadi vívmányokat a mai néző felé is közvetíteni, értelmezni és közelivé tenni?
 
A beszélgetés résztvevői: Bagdi Sára esztéta (Eötvös Loránd Tudományegyetem), Jákfalvi Magdolna színháztörténész (Színház-és Filmművészeti Egyetem), Szeredi Merse Pál művészettörténész, a Kassákizmus kiállítás-sorozat kurátora (Petőfi Irodalmi Múzeum - Kassák Múzeum)
 
A beszélgetést vezeti: Galácz Judit, művészettörténész, a Kassákizmus 3. Új dráma, új színpad című kiállítás társkurátora (PIM – OSZMI)
 
Ivan Goll: Új Orfeusz (balra) és Jean Cocteau: Az Eiffel-torony násznépe (lásd jobbra a két részletet)
a Zöld Szamár Színház előadása
Színházi Élet, 1925/14. szám