Billentyűk - kiállítás a Párizsi Magyar Intézetben

A debreceni MODEM, a Csokonai Színház, a Vojtina Bábszínház, a Déri Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet összefogásával megvalósult Billentyűk című, az európai avantgárd bábművészet megteremtőjének számító Blattner Géza munkásságát bemutató kiállítás a Párizsi Magyar Intézetben is bemutatkozik.

 
A Debrecenben született, majd 1925-ben Párizsba költözött Blattner haladó gondolkodású festőként olyan kísérletező műhelyt hozott létre a 20. század elején Magyarországon és Franciaországban egyaránt, amely összművészeti szemléletével új kontextusba helyezte a bábjátékot. Blattner Géza Párizsban megnyitott Arc-en-Ciel Színháza sokszínű, elsősorban képzőművészekből álló társulatával iskolateremtő műhellyé vált - ez az alkotóközösség volt a világon az első, amely az emberszínház utánzásával szakító, saját műfaji törvényeit érvényesítő előadásain keresztül hozzájárult a bábjáték művészetté válásához, a bábművészet reneszánszát indítva el Franciaországban is.
 
A Billentyűk című tárlaton az eredeti báb- és látványtervek, írásos dokumentumok, fotók és képzőművészeti alkotások mellett 3D nyomtatással reprodukált különböző technikájú bábok és a Blattner által 1937-ben szabadalmazott, billentyűs marionettbáb rekonstrukciója is látható.
 
MEGNYITÓ: 2018. március 21. 19.00
A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ: 2018. március 22.- május 26.
HELYSZÍN: Párizsi Magyar Intézet (92, rue Bonaparte 75006 Paris)
 
INFORMÁCIÓ: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. | +33 1 43 26 06 44
 
 

 

 
 
Share