Villakoncert és felolvasószínház VI.

 
 
Richard Wagner a zenetörténet egyik legnagyobb hatású komponistája volt, aki ráadásul nemcsak a zene, hanem az irodalom területén is maradandót alkotott. Életműve nyomot hagyott a képzőművészetben, színházművészetben, sőt még a filmművészetben is. Születésnapján olyan zeneszerzők ismertebb és kevésbé ismert dalaiból hangzik el válogatás, akik valamilyen módon, legalább rövid időre, Wagner hatása alá kerültek, illetve – mint Liszt Ferenc – maguk is hatással voltak Richard Wagnerre.
 
 
Molnár Anna 2017-ben Meláth Andrea növendékeként szerzett oratórium- és dalénekművész mesterdiplomát a Zeneakadémián. 2016-ban Erasmus ösztöndíjjal egy szemesztert a Hágai Királyi Zeneakadémián tanult. Kórusénekesként a Vashegyi György-féle Purcell Kórussal, Rolf Beck Nemzetközi Kórusakadémiájával, valamint a Philippe Herreweghe vezette Collegium Vocale Genttel lép fel rendszeresen. Kiemelt szerepe van életében a barokk, a kortárs zenének, a dal műfajának és az operának. Szólistaként többször lépett fel a Zeneakadémia Nagytermében és Solti György Kamaratermében, a Müpában, valamint a BMC-ben. Olyan szerepeket formált meg többek közt, mint Ottavia és Valletto a Poppea megkoronázásából, Didymus a Theodorából vagy Dorabella a Così fan tuttéból - elsőt Michael Chance, utóbbi hármat Vashegyi György vezetése alatt. Több ízben volt szólistája a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának, valamint koncertezett például az Óbudai Danubia Zenekarral, a MÁV-, Duna- és Miskolci Szimfonikus Zenekarral. Rendszeresen énekli mai szerzők kompozícióit, többen neki is ajánlják műveiket. 2017-ben mezzoszoprán szólistája volt az Eötvös Péter és Vajda Gergely vezette színházi workshopnak, két kortárs miniopera szereplőjeként. 2018-ban Hindemith A hosszú karácsonyi ebéd című operájában Geneviève szerepét énekelte, élete első Magyar Állami Operaházi produkciójában. 2018/2019-ben három kortárszenei kurzuson is részt vett: a Darmstadti Újzenei Nyári Akadémián Donatienne Michel-Dansac, az Ensemble Linea strasbourgi Nyári Akadémiáján Françoise Kubler, a grazi Impulson pedig Agata Zubel és Andreas Fischer növendékeként. Háromszoros Fischer Annie ösztöndíjas (2016, 2017, 2018) és a Bank of China ösztöndíjában is részesült 2017-ben.
 
Szabó Ferenc János zongoraművész és zenetörténész, a Zeneakadémia ének tanszékének adjunktusa, valamint az MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos munkatársa. 2008-ban diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, 2012-ben DLA, 2018-ban zenetudományi PhD doktori fokozatot szerzett. Több nemzetközi zenei verseny díjazottja, kétszer nyerte el a Fischer Annie-, és háromszor a Kodály Zoltán ösztöndíjat. Rendszeresen fellép énekművészek partnereként.