Turnai Tímea: Táncszerelem - Gombár Judit

 

MEGJELENT Turnai Tímea Táncszerelem - Gombár Judit című kötete!

 
A Győri Balett születésének 40. évfordulóján, 2019. november 2-án mutattuk be szcenikai sorozatunk 6. kötetét, mely Gombár Judit iparművész, látványtervező regényes életútját és tervezői munkásságát reprezentálja, gazdagon illusztrálva nemzeti gyűjteményünk terveivel, rajzaival, valamint az új kutatási eredményekkel. A szerző a PIM-OSZMI gyűjteményvezető kurátor munkatársa, a sorozatban eddig összeállított köteteiben Márk Tivadar, Vágó Nelly, Vogel Eric, Nagyajtay Teréz, Forray Gábor műhelytitkait, munkásságát mutatta be.
Gombár Judit évtizedeken át Markó Iván táncművész, koreográfus  művész- és csendestársa, a Pécsi Balett alapító tagja, a Győri Balett alapító és örökös tagja, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, Maurice Béjart tervezője, a Győri Művészeti Iskola ötletgazdája és első vezetője. Védjegye, a lyuggatott-lycra dressz mint viselet kitalálója, a térjelmezek és a kézművesség színpadi látványtervezője, forgatókönyvíró, a tánc és a színház szerelmese, a kelmék tudósa, a játékos egyensúly megteremtője, az érzéki, teátrális, nagy tömegeket bevonzó, sportcsarnokokat megtöltő  szabad színház színpadra álmodója, a Győri Balett Föld- és Védőanyja. A kötet az NKA, PIM, OSZMI, Kiss János igazgató, akadémikus és Tordai Hajnal akadémikus, jelmeztervező támogatásával jöhetett létre. 
 
A kötet megvásárolható a Petőfi Irodalmi Múzeum boltjában és az Országos Színháztörténei Múzeum és Intézetben 2800 Ft-os áron.