"Köszönjük, Magyarország!" program

Programismertető:

 

2020 tavaszán az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága a veszélyhelyzetre tekintettel, az előadó-művészeti szféra támogatására 1 milliárd forintot csoportosított át a „Köszönjük, Magyarország!” program keretében. A program célja a nehéz helyzetbe került művésztársadalom anyagi és lelki megerősítése volt, de nem segély osztásával, hanem fellépések biztosításával egy új modellszintű rendszerben, valamint a veszélyhelyzet elmúltával a kulturális élet újraindításának elősegítése.

 

A „Köszönjük, Magyarország!” program 2021 tavaszán induló második üteme célkitűzésében és szellemiségében változatlan: segítő kezet kíván nyújtani mind a munkalehetőség és jövedelem nélkül maradt előadóművészek, mind a művészeti élményeket, programokat kényszerűen nélkülöző közösségek számára egyaránt.

 

A program céljaira elkülönített pénzalapot a kulturális kormányzat a duplájára, 2 milliárd Ft-ra emelte. Az előadások megvalósítására egyénenként maximálisan igényelhető pénzösszeg szintén jelentősen, bruttó 300 000 Ft-ról bruttó 500 000 Ft-ra emelkedett; a részvétel feltételei, az eltérő felhasználói igényekhez való alkalmazkodás érdekében szintén módosultak: kérelmek a pályázati időszak alatt folyamatosan nyújthatók be, és szerződéses teljesítést követően lehetőség van a programba való ismételt jelentkezésre, a rendelkezésre álló keret erejéig.

 

A „Köszönjük, Magyarország!” program második ütemére a jelentkezési határidő: 2022. május 31., teljesítési határidő: 2022. szeptember 30.

 

A Déryné Nonprofit Kft. a színházművészet kategóriában, a Magyar Művészeti Innovációs Központ mozgásművészet kategóriában, a Filharmónia Magyarország pedig zeneművészet kategóriában járul hozzá az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet közreműködésével a „Köszönjük, Magyarország!” program megvalósulásához és lebonyolításához, a vidék kulturális ellátottságának növelése érdekében.

 

GYAKORI KÉRDÉSEK...

 

Együttműködő partnereink:

  • Déryné Közhasznú Nonprofit Kft.
  • Magyar Művészeti Innovációs Központ Nonprofit Közhasznú Kft.
  • Filharmónia Magyarország Nkft.

 

Rólunk írták:

 

„Ezúton szeretnénk köszönetünket kifejezni az Otthonunkban 2020.08.25.-én ellátogató Nagy Marietta Csellóművésznő előadásáért. Nagy örömmel hallgatták a lakóink és dolgozóink a koncertet, ami nem mindennapi előadás volt. Lakóink, sajnos már nem tudnak koncertre járni, (életkoruk és betegségeik akadályoztatása miatt) különösen hálásak a lehetőségért, amit itt az Otthonban kaphattak. Az aulánk átalakult erre az alkalomra koncertteremmé a cselló hangja pedig megtöltötte a teret és a lelkeket is. Öröm könnyek potyogtak, hálás szívvel mondtak köszönetet Nagy Marietta csellóművész asszonynak.”

„…szeretnénk megköszönni a lehetőséget, mind a táncegyüttes valamennyi tagjának, mind pedig a „Köszönjük, Magyarország!” programnak”

„…Köszönjük hogy olyan produkciók is eljutnak közösségünk tagjaihoz, amelyeket Önök nélkül nem állna módunkban kifizetni! Nagyon jó ötletnek tartjuk ezt a programot és reméljük, hogy a közeljövőben dolgozhatunk még együtt.”

„Szeretném megköszönni a lehetőséget, és a segítőkészségüket. Számunkra remek volt ez a lehetőség, sok helyen játszhattunk, és bízunk benne, hogy nem a vírus miatt, de lesz még alkalmunk fellépni az ország számos pontján.”

„Tegnapi koncertem igazolásával teljesítettem a rég bevállalt koncertet. Nagyon szép és megható élményekben volt nekem is részem. Ezúton szeretném megköszönni a türelmes, kedves, segítőkész hozzáállását a Filharmónia dolgozóinak, és örömmel állok újabb felkérések vagy pályázati lehetőségek elé.”

„Köszönjük a csodálatos és színvonalas előadást, munkatársaink és idős bentlakóink nagyon élvezték!”

„Önfenntartó koncert helyszínként működünk, élőzenei produkcióknak biztosítunk helyet – nagyon köszönjük ezt a lehetőséget a zenészek nevében is!”

„Köszönettel a lehetőségért, Isten áldása legyen a munkájukon”

 

Letölthető dokumentumok:

 

  • teljesítési igazolás minta
  • felhívás befogadóhelyek részére

 

 

A program számokban:

A program első ütemének keretében (2020 májusától 2021. június 30-ig) 2800 független előadóművész nyert 1700 különböző egyéni és csoportos előadás megvalósítására támogatást, és 1600 regisztrált helyszínen 4500, többségében ingyenes program valósult meg, hozzávetőlegesen 1 millió néző részvételével.

 

 

Kapcsolat:

Csekő Valéria – színházművészet, bábművészet, kortárs író/költő cseko.valeria@oszmi.hu

Rekeny Klára – színházművészet, bábművészet, kortárs író/költő rekeny.klara@oszmi.hu

Kresz Alexandra – táncművészet, cirkuszművészet, pantomim kresz.alexandra@oszmi.hu

 

A „Köszönjük, Magyarország!” program hivatalos weboldala: https://koszonjukmagyarorszag.hu/