Április 5-ig lehet jelentkezni a PQ36Q° és a H40 Digital Lab közös workshopjaira

A Prágai Quadriennálé kísérő programsorozata idén a kreatív digitális gyakorlatok felfedezésére, a digitális technológiának a performatív környezetben való alkalmazására helyezi a hangsúlyt. A prágai H40 Digital Lab művészeti és technológiai stúdióval közösen meghirdetett workshopok, valamint az azokat kísérő beszélgetések a performatív műfajok szcenikai környezetének a digitális térben való kiterjesztési lehetőségeit járják körül. A programsorozat a művészet, a tudomány és a technológia legújabb törekvéseit ötvözi, azaz olyan technikai lehetőségek felfedezésére ösztönöz, mint például a kevert, kiterjesztett és virtuális valóságok létrehozása, a mozgásrögzítő rendszerek vagy a lézertechnológia eszközeinek alkalmazása a színpadtechnikai munka folyamatában.

A Designing embodied experiences in mixed-reality spaces elnevezésű workshop a VR és Metaverse platformokkal való kreatív kísérletezésre helyezi a hangsúlyt. Lehetőséget kínál a tervezők számára, hogy mozgáskövető technológiákkal, valamint 3D szkenner és helyalapú társas virtuális valóság-technológiákkal terjesszék ki a szcenikai gyakorlat határait.

A workshop célközönségéről, a jelentkezés módjáról és egyéb fontos információkról ITT tájékozódhatnak.

A Spatial Encounters II címmel meghirdetett workshop azt a kérdést járja körül, hogy milyen hibrid, de valós élményeket tehet lehetővé, és milyen térbeli találkozásokra adhat lehetőséget a virtuális valóság. Célja az, hogy a résztvevők megtanulják és megértsék a hibrid performatív terek kritériumait és a többfelhasználós VR rendszerek felállításának és használatának alapjait, majd ennek segítségével hozzanak létre hibrid tértapasztalatot lehetővé tevő szcenikai környezetet. 

A workshop célközönségéről, a jelentkezés módjáról és egyéb fontos információkról ITT tájékozódhatnak.

A Motion Capture Lab workshopján a mozgás digitalizálására és a digitalizált mozgás performatív kontextusokban való használatára kerül a hangsúly. A műhelymunka során a résztvevők mozgásérzékelő rendszerek, 3D és játékfejlesztő szoftverek segítségével fogalmaznak meg művészi és kreatív kérdéseket, majd igyekeznek megválaszolni azokat az emberi alak, a mozgási folyamatok és a biomechanikai adatok rögzítésével. 

A workshop célközönségéről, a jelentkezés módjáról és egyéb fontos információkról ITT tájékozódhatnak.

Az Immersive Performance Space and the Performers Body elnevezésű workshop a színházi technológiában mint az előadó-művésszel interakcióba lépő, önálló entitásban rejlő lehetőségek felfedezésére helyezi a hangsúlyt. A fények, lézerek és generatív vizuális eszközök alkalmazása révén a résztvevők azt vizsgálják, hogy miként válhatnak ezek az elemek maguk is olyan szereplőkké, amelyek támogatják a művészt, és mint digitális párjuk lépnek velük interakcióba. 

A workshop célközönségéről, a jelentkezés módjáról és egyéb fontos információkról ITT tájékozódhatnak.

A június 10-e és 16-a között megrendezett workshopokat a VR, az AR, a motion capture és a lézertechnológia területeivel foglalkozó nemzetközi kreatív csapatok vezetik. Elsősorban feltörekvő művészek jelentkezését várják, de a 10 főre tervezett workshopok nyitottak professzionális tervezők, designoktatók, előadóművészek, művészeti menedzserek, teoretikusok és diákok számára is. 
 

Az egyes workshopokra április 5-ig várják a jelentkezőket egy maximum 1500 leütés terjedelmű motivációs levéllel, CV-vel és egy kattintható linkkel megnyitható, PDF formátumban elkészített, maximum 24 oldalas portfólióval. 
A workshopokon való részvétel díjköteles, a részvételi díj az egyes workshopok leírásában található. 

A PQ36Q° és a H40 Digital Lab közös programsorozatáról átfogóan, valamint további részletekről a PQ HONLAPJÁN tájékozódhatnak. 
 

2023.03.23