Ismét díjat nyert a Prágai Quadriennálé magyar kiállítása

Kedden este adták át Prágában a színházi látványtervezők világkiállításának díjait. Az Országok és régiók szekcióban szereplő winterreise.box a legjobb dizájn díjában részesült (Best Design in the Exhibition of Countries and Regions). 

„A zene, a tér és a színészi játék feszültsége az elkeseredettség egzisztenciális metaforáját teremti meg. A kiállítás erősségei a nyers színészi játék, az elidegenedett zárka, minden tárgyi attribútumával, és a videórészletek, amelyek segítik a színházi előadás megidézését” – írja méltatásában a héttagú nemzetközi zsűri.  

A kiállítás alkotói: Devich Botond látványtervező és Tarnóczi Jakab rendező. Az installáció az Örkény István Színház Winterreise című előadásának díszlete alapján készült. A Borsi-Balogh Máté főszereplésével és Kákonyi Árpád zongorakíséretével játszódó zenés monológ Franz Schubert Téli utazás című dalciklusán keresztül mutat be egy elmagányosodott létállapotot. A kiállítás nézője tizenkét részből álló videó-installáción keresztül követheti végig a főhős magányos és mozdulatlan utazásának állomásait, a térben pedig többször láthattuk Borsi-Balogh Máté performanszát. 

A kiállítás videofelvételeit a NonLieu készítette. 

A kiállítás fődíját, az Arany Trigát, idén Ciprus vihette haza, míg a Diákkiállítás első díját Libanon nyerte. A további díjazottak listája ITT olvasható.

A PQ’2023 magyar kiállításainak főszervezője az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet. A kurátori csapat tagjai: Bodolay Géza, Szabó Attila, Gellén Barbara, Hadi Barbara. Az Országok és régiók kiállítás magyar kiállítóit, nyílt pályázat alapján szakmai zsűri választotta ki. Tagjai: Bodolay Géza színházrendező, Molnár Zsuzsa díszlet- és jelmeztervező, Székely László látványtervező, Mira János látványtervező, Szalai József műszaki és szcenikai igazgató (Kaposvári Csiky Gergely Színház). 

A PQ nemzetközi zsűrijének tagjai: D. Chase Angier látványtervező-rendező (Egyesült Államok), Serge von Arx építész, egyetemi tanár (Norvégia), Marianela Boán koreográfus (Kuba), Sven Jonke látványtervező (Horvátország), Sophie Jump látványtervező (Anglia), Asiimwe Deborah Kawe drámaíró-előadó (New York–Uganda), Rosane Muniz tervező-kurátor (Brazília).  

A Prágai Quadriennálé kiállításai június 18-ig látogathatók a prágai Holešovice piactér területén.

2023.06.14