Adatbázis segédlet!

A Színházi Adattár az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet digitális műtárgynyilvántartásainak egy részét teszi interneten kereshetővé. Az adattárban jelenleg a következő tartalmak találhatók meg:

  • a magyar nyelvű színházi előadások részletes adatlapjai 1837-től napjainkig
  • színházi előadások videofelvételeinek katalógusa (feltöltés alatt)
  • digitális színházi felvételek a Fotótár gyűjteményéből
  • színházzal kapcsolatos cikkek: színikritikák, interjúk, riportok (a 2007 előtti anyag digitalizációja folyamatban van, az általunk feldolgozott 2007 utáni cikkek leíró adatai itt teljes egészében megtalálhatók)
  • a magyar bábművészet múltját dokumentáló fényképek

Az itt közzétett nyilvántartások digitális dokumentációnknak csak töredékét képezik. Az OSZMI Krisztina körúti épületében további dokumentumok és adatbázisok tanulmányozására van lehetőség (személyi adattár, intézményi adattár, szcenikai gyűjtemény, jelmezek adattára, makettek adattára). Folyamatosan dolgozunk azon, hogy egyre több digitális dokumentumot az interneten is elérhetővé tegyünk.

A Színházi Adattárban közölt digitális reprezentációk és adatlapok jogvédettek, felhasználásuk illetve utóközlésük csak az OSZMI illetve az esetleges jogtulajdonosok engedélyével lehetséges. Az itt megjelenített reprodukciók kizárólag a tájékozódást segítik, illetve a színházi kutatás forrásául szolgálhatnak.

A részletes keresés ablaka nyilvántartásonként a Keresés gomb megnyomására jelenik meg. A keresés elindításához a Keresés indítása gomb megnyomása szükséges. Bármelyik keresőmezőbe való dupla kattintáskor előjön a Keresési segéd ablak, mely összetettebb keresési lehetőségek használatát teszi lehetővé. Az Eldobás gomb törli az összes korábban megadott keresési szempontot és új keresés kitöltését teszi lehetővé. A találati nézet jobb oldali legördülő ablaka lehetővé teszi a találatok különböző szempontok szerinti sorba rendezését. A középső legördülő menüben választható, hogy egyszerre 1, 20 vagy 50 találat jelenjen meg egy oldalon. Az átcsoportosítás élesítéséhez jelenleg a >> vagy << nyilak megnyomására van szükség. A Kapcsolódó ablakban az éppen megnyitott rekordhoz kötődő többi dokumentumra lehet ugrani, amelyek a többi nyilvántartásban szerepelnek (azonos című vagy tárgyú egyéb források). A nyilvántartások közti váltásra pedig a főmenüben van lehetőség.

Fontos megjegyzés a böngészőkről: a Színházi Adattár problémamentes működéséhez javasoljuk a Firefox, Chrome, Opera vagy Safari böngészők naprakész verziójának használatát. Az adattár a legtöbb mobilböngészőn is működik. Tapasztalatink szerint az Internet Explorer böngészők különböző változatain nem minden esetben működik a keresés. A hiba elhárításán dolgozunk, addig is javasoljuk a fent felsorolt böngészők valamelyikének használatát.

A Színházi Adattárral kapcsolatos észrevételeit, kérdéseit, hibajelzéseit kérjük írja meg az oszmi@oszmi.hu email címre.

Kedves Látogatóink!

A 353/2022. (IX.19.) kormányrendelet múzeumokra is vonatkozó előírásainak megfelelően, a költségeink racionalizálása miatt 2022. december 5. és 2023. február 28. között a Bajor Gizi Színészmúzeum nem látogatható.

Nyitás: 2023. március 1.

Múzeumunk zárvatartása alatt programjaink egy része más helyszínen kerül megrendezésre.
Kérjük, figyeljék honlapunkat és facebook-oldalunkat!

Rendben