Múzeumok éjszakája 2020. június 27. - online

VIRTUÁLIS RANDEVÚ A BAJOR-VILLÁBAN
- az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet programja -
Hagyományosan az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítóhelye, a Bajor Gizi Színészmúzeum a helyszíne a Múzeumok Éjszakája rendezvénynek. A többi múzeumhoz hasonlóan az idei eseményt virtuális térbe helyezzük át, remélve, hogy így is számíthatunk a látogatók érdeklődésére. Erre az estére egy felolvasószínházi produkcióval, egy szobaszínházi előadással valamint két új, nyitás előtt álló időszaki kiállításunkról szóló bejelentkezéssel várjuk önöket. Tartsanak velünk ezen a különleges estén!
A MEGHIRDETETT PROGRAMJAINK A FELTÜNTETETT IDŐPONTBAN AZ ALÁBBI LINKEN LESZNEK ELÉRHETŐEK 18.00 ÓRÁTÓL:
PROGRAMOK
Herceg a vasfüggöny mögül – Kiállítás Róna Viktor életművéről
Kurátori tárlatvezetés Halász Tamással
Róna Viktor (1936-1994) a magyar tánctörténet rendkívüli egyénisége. Életéről, roppant önfegyelemmel épített pályájáról soha korábban nem született kiállítás, részletes életrajzát sem írták meg eddig. A pesti kispolgári művész miliőből származó, s idővel a világ legrangosabb művészei, politikai vezetői közt otthonosan mozgó Róna története, mint mondani szokás: „kész regény”. A kiállítás a táncos rendkívüli sorsát, mindössze ötvenhét, megadatott életéve történetét beszéli el, értelmezve azt a maga korában, felvillantva fontos összefüggéseket, történeteket.
El! – Karády-monodráma – felolvasószínházi előadás
Szerző: Bán Zsófia
Előadja: Fullajtár Andrea
Idén ünnepeljük a legnagyobb magyar díva, a magyar Marlene Dietrichként számontartott Karády Katalin születésének 110. és halálának 30. évfordulóját. Az előadással rendkívüli művészi karrierjének, a háború alatt tanúsított bátorságának és emberségének, valamint emigrációba kényszerülésének kívánunk emléket állítani. Karády 1951-ben hagyja el Magyarországot, ahol karrierje a háború után politikai okokból megtörik. A brazil beutazási kartonján a foglalkozás rubrikában ez áll: “modista” (varrónő). A monodráma a Rio de Janeiro-i kikötő bevándorlási hivatalának irodájában játszódik, ahol Karády, fényes múltjából kilépve, kiszolgáltatott menekültként áll előttünk.
(Ez a program csak 2020. június 28. 12 óráig lesz elérhető a youtube csatornánkon!)
Bács Ferenc (1936-2019) – kiállítás
Podcast-bejelentkezés
A beszélgetést vezeti: Papp Kinga Lívia
Vendégek: Borbás Gabi színművésznő és Sipőcz Mariann, a kiállítás kurátora
A Bajor Gizi Színészmúzeumban már várja a látogatókat egy új kiállítás, mely a 2019. április 16-án elhunyt népszerű színművésznek, Bács Ferencnek állít emléket és mutatja be a sokoldalú művész szabálytalan pályafutását. Tizenhét, Marosvásárhelyen töltött esztendő után negyvenegy éves korában, érett színészként települt át Magyarországra, és az ország egyik kedvencévé vált. Színpadon ő volt Ivanov Csehov darabjában, Illyés Gyula Fáklyalángjának Görgeyje, Kleist Homburg hercegének választófejedelme, a My Fair Lady Higgins professzora. Huszonhat nagyjátékfilmben és több tucat tévéjátékban szerepelt. Legjelentősebb filmes alakítása A vörös grófnő című alkotásban Károlyi Mihály gróf megformálása. Összetéveszthetetlen orgánuma legendás szinkronszerepeiben is érvényesült. A Múzeumok Éjszakáján külön programot szenteltünk volna alakjának, amit most egy podcast-bejelentkezéssel igyekszünk pótolni, mely során beszélgetést hallhatnak Bács Ferenc életéről, pályájáról.
A beszélgetés közvetlenül elérhető ITT
„Ma az vagyok, aki előttetek áll” - szobaszínházi előadás
Előadja: Papp Kinga Lívia,
Rendező: Spolarics Andrea
Az előadás Bajor Gizi alakját idézi meg, mely a villaépület sokak számára ismeretlen tetőtéri manzárdjában kapott helyet. E rejtekhelyen vészelte át a színésznő férje, Germán Tibor a nyilas rémuralom hónapjait. Az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a kor ünnepelt dívájának, a villa egykori háziasszonyának színpad mögötti, privát életébe. Miként gondolkodott életről, halálról, szerelmekről és mindenekelőtt a színházról? Mindehhez kedves szerepeit valamint levelezését használtuk forrásként.
(Ez a program csak 2020. június 28. 12 óráig lesz elérhető a youtube csatornánkon!)
Az előadás az ősz folyamán megtekinthető lesz a Bajor Gizi Színészmúzeumban, kérjük, kísérjék figyelemmel honlapunkat!